Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

MES QUE UN CLUB ! ! !


Την ομάδα σου στην Ελλάδα τη διαλέγεις, ή σε κάνουν να τη διαλέξεις, από πολύ μικρή ηλικία και δεν την αλλάζεις με τίποτα. Έτσι έγινε με μένα τουλάχιστον. Το περιβάλλον μου με έκανε Ολυμπιακό και ποτέ δεν προβληματίστηκα αν έπρεπε να υποστηρίζω κάποια άλλη. Τον αγάπησα τον Ολυμπιακό κυρίως λόγω του μπάσκετ και αν και πολλοί μου λένε πως δεν έχω τα επαρκή χαρακτηριστικά ενός κλασικού γαύρου(το αντίθετο μάλιστα), δεν αφήνω κανέναν να αμφισβητήσει το πόσο πολύ αγαπώ αυτήν την ομάδα. Παρ' όλο που όντως τα χαρακτηριστικά της, όπως τουλάχιστον έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, δε μου ταιριάζουν 100%, θα υποστηρίζω το Θρύλο μέχρι να πεθάνω κι ας το κάνω με αρκετά διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι οι περισσότεροι ομοϊδεάτες μου. Θα μπορούσα να σας εξηγήσω τι εννοώ με τη λέξη "χαρακτηριστικά" πιο πάνω, αλλά το αντικείμενο του παρόντος άρθρου είναι η άλλη ομάδα που επέλεξα να υποστηρίζω σε πιο μεγάλη ηλικία, μερικές φορές με το ίδιο πάθος που υποστηρίζω και το εν ελλάδι ποδοσφαιρικό μου πάθος. Σ' αυτήν την περίπτωση η επιλογή ήταν και είναι ολοκληρωτικά δική μου και γι' αυτό ίσως να παθιάζομαι τόσο με μία ξένη ομάδα. Όπως θα καταλάβατε και από τον τίτλο η ομάδα για την οποία μιλάω είναι η Μπαρτσελόνα.
Δεν με συγκινούσαν ποτέ οι πλούσιες ομάδες, οι ομάδες που είχαν τη δύναμη να αγοράζουν τους καλυτερους ποδοσφαιριστές κι έτσι να χτίζουν τ' όνομα τους. Γι' αυτό και αντιπαθούσα πολύ τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ίσως και να έγινα πρώτα αντι-Ρεάλ και μετά Μπάρτσα, δεν ξέρω. Ίσως το ότι η καταλανική ομάδα ήταν το αντίπαλο δέος της Ρεάλ να ήταν το πρώτο που με τράβηξε για να με κερδίσει. Θυμάμαι σα χθες ένα άρθρο στο ΕΘΝΟΣΠΟΡ για τους μπλαουγκράνα. Για την ιστορία της και για την αντιπαλότητα που έχει καλλιεργηθεί με τους Καστιγιάνους της Μαδρίτης και η οποία κρατάει από τα χρόνια του δικτάτορα και φιλοπρωτευουσιάνου Φράνκο. Η όλη αντιπαράθεση που είχε δημιουργηθεί με τον Ντι Στέφανο αλλά και ο μύθος(??) των απειλών του Φράνκο προς τους τότε παίκτες της Μπάρτσα σ' ένα παιχνίδι κυπέλλου όπου ο Ισπανός δικτάτορας ούτε λίγο ούτε πολύ τους είχε αναγκάσει να κάτσουν να χάσουν από τη Ρεάλ γιατί ειδάλλως θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή τους. Όλα αυτά μου προκάλεσαν μία πρώτη συμπάθεια στην ομάδα της Βαρκελώνης που μετά εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω.
Ήθελα να μάθω περισσότερα. Είναι πράγματι "παραπάνω από ένας σύλλογος" όπως ισχυρίζονται ή μήπως είναι ένα εμπορικό τρικ για να κερδίσουν οπαδούς σαν εμένα; Βεβαίως αυτές οι ανησυχίες δε με απασχόλησαν τότε γιατί ήμουν ακόμα αρκετά μικρός, αλλά τελικά δεν υπήρχε και λόγος. Οι Καταλανοί δε θα παραδεχθούν ποτέ ότι είναι Ισπανοί. Γιατί στο μυαλό τους, Ισπανία είναι μονάχα η Καστίλλη, δηλαδή η πρωτεύουσα και οι γύρω περιοχές της. Η πρωτεύουσα που τόσο πολύ τους έχει κάνει να δεινοπαθήσουν στο παρελθόν. Βεβαίως και τα πράγματα στις μέρες μας έχουν αλλάξει, αλλά οι πληγές των απλών ανθρώπων δεν είναι τόσο εύκολο να επουλωθούν. Γι' αυτούς η Καταλονία είναι η πατρίδα τους, η γλώσσα τους είναι τα καταλανικά- και όχι τα ισπανικά- και φυσικά το καμάρι τους είναι η Μπάρτσα. Η ομάδα που στα δύσκολα χρόνια τους έδινε ελπίδα για καλύτερες μέρες. Η ομάδα στης οποίας το γήπεδο σε κάθε ματς, είχαν την ευκαιρία να διαδηλώσουν κατά του ανθρώπου που τους μεταχειριζόταν σα ζώα. Εκεί ανάμεσα στο πλήθος δε φοβούνταν μην τους συλλάβουν. Κατά κάποιον τρόπο εκεί ένιωθαν ελεύθεροι. Κι αν αυτά με τα χρόνια παρήλθαν και ήρθαν πολύ καλύτερες μέρες για όλους, η ιδέα της Μπάρτσα όχι απλά έπαψε να υπάρχει αλλά διατηρήθηκε και γιγαντώθηκε και πέρα από τα σύνορα.
Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας ακόμα και τις σύγχρονες μέρες διαφέρει από κάθε άλλου συλλόγου. Τα παραπάνω από 100.000 μέλη της, της διασφαλίζουν το δημοκρατικό χαρακτήρα της και της δίνουν δύναμη για να προσπερνά τις δύσκολες μέρες που κάθε τόσο κάνουν την εμφάνισή τους. Κι αν τώρα είναι όλα ρόδινα, σαφώς θα θυμάστε τι γινόταν στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000. Τα χρέη της ανέρχονταν στα 150.000.000 ευρώ και η λέξη τίτλος ήταν άγνωστη. Η Μπάρτσα όμως στηρίχθηκε σε ανθρώπους, από τα μέλη της, με όραμα και κατάφερε λίγα χρόνια μετά να έχει γίνει αυτή η ομάδα που όλοι θαυμάζουμε. Χωρίς να έχει πάρει ποτέ χρήματα για να διαφημίσει κάποια εταιρία στη φανέλα της, κάνει κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο σ' όλοκληρο τον κόσμο. Μάλιστα πληρώνει και από πάνω ένα ποσό στη UNICEF για να μπορεί να χρησιμοποιεί το λογότυπο της στην επίσημη εμφάνιση της ομάδας! Αν και αρκετές φορές ο πειρασμός των έξτρα εσόδων έχει κάνει την εμφάνισή του, πρυτανεύει πάντα η άποψη ότι η μπλαουγκράνα φανέλα είναι τόσο ιερή και σημαντική που δεν πρέπει να φέρει κάτι αλλό εκτός από το σήμα της ομάδας και αναγκαστικά το λογότυπο της εταιρείας ένδυσης.
Ακόμη και στο αγωνιστικό, η Μπαρτσελόνα είναι mes que un club. Τι εννοώ; Σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που δίνει έμφαση στα φυτώρια του όχι απλά για να βγάλει παίκτες που θα στελεχώσουν στο μέλλον την πρώτη ομάδα, αλλά και που προσπαθεί να τους εντάξει από μικρούς στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Όμως αυτό συνδυάζεται με τη γενικότερη νοοτροπία που προσπαθεί να εμφυσήσει στους εκολλαπτόμενους πρωταγωνιστές της ομάδας. Γι' αυτό τον Γκουαρντιόλα τον διαδέχτηκε αμέσως ο Τσάβι και τον Τσάβι θα τον διαδεχθεί αμέσως ο Ινιέστα. Πριν μπουν στην πρώτη ομάδα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και γιατί το κάνουν. Κι όταν οι φουρνιές δεν είναι πολύ καλές, δεν αναγκάζεται να πάει σε άλλες λογικές. Είμαι περήφανος που αγάπησα την ομάδα όταν έπαιζαν οι Αμπελάρδο και Γκάμπρι όπως είμαι περήφανος που τώρα στην ίδια ομάδα αγωνίζονται οι Πικέ και Μέσσι.
Οι οπαδοί δεν είναι ευχαριστημένοι να βλέπουν την ομάδα τους να παίρνει τίτλους. Όσο κι αν καμαρώνουν που έχουν τους περισσότερους τίτλους σε ένα θεσμό που λέγεται το Κύπελλο του Βασιλιά(Copa Del Rey, το ισπανικό κύπελλο δηλαδή). Δεν τους νοιάζει αυτό τόσο, όσο η ομάδα να προσπαθεί να αποδώσει με τον τρόπο που έχουν συνηθήσει. Τεχνική σε συνδυασμό με μάτωμα της φανέλας και ομαδικότητα. Μόνο έτσι θα φωνάζουν Μπάρσα Μπάρσα Μπάαααρσα! Αλλιώς κάθονται στα καρεκλάκια τους και κουνάνε τα μαντίλια τους. Το Καμπ Νου δεν ήταν και ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ η έδρα κολαστήριο παρά τους σχεδόν 100.000 ανθρώπους που χωράει. Αυτό δε σημαίνει πως οι Καταλανοί δε στηρίζουν την ομάδα τους. Απλά έχουν μία νοοτροπία η οποία τους ωθεί να κάνουν περισσότερο πράξεις παρά να φωνάζουν.
Όταν ο Λαπόρτα ανέλαβε την ομάδα το 2003 από ένα καθεστώς που την πήγαινε με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση, είπε στου παίκτες: "Στην αριστερή πλευρά της φανέλας σας έχετε το έμβλημα της Μπαρτσελόνα. Ακριβώς από κάτω του είναι η καρδιά σας"... Αυτό είναι τελικά η Μπάρτσα. Μια καρδιά που βάζει το μυαλό να δουλέψει σωστά για να λειτουργεί η ίδια

10 σχόλια:

  1. για αυτο μεσιε Μπουφε οταν σε ελεγα να προσεχεις το περιβαλλον σου οταν ησουν μικρο παιδι,εσυ δε εκανες τιποτα με το γνωστο τραγικο ερυθρολευκο αποτελεσμα..παντως εχω να πω οτι ειχαμε το ιδιο σκεπτικο στην επιλογη ομαδας στην Ισπανια,καποια που να αντιπαθει την Ρεαλιτσα,εγω ομως επελεξα την μεγαλη ομαδα της Μαδριτης..και εχω και μια ενσταση,με τοσα χρεη γιατι δεν επεσε η Μπαρτσα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διαφορά ανάμεσα στο "γαύρο" και τον ολυμπιακό είναι αυτή που κάνει και εμένα(σαν παναθηναϊκό) να διαβάζω ευχάριστα αυτά που γράφεις...
    Και όταν υπάρχει χιούμορ και όχι καφρίλα,αντιμετωπίζεται αναλόγως!!!
    Ακόμα και ένα άρθρο για την Barcelona,την οποία κάθε άλλο παρά συμπάθω,χώρις αυτό να σημαίνει ότι είμαι Real,το δίαβασα και το βρήκα πραγματικά ενδιαφέρον...
    Keep on posting!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Σαρδέλα κατ' αρχάς οι εχθροί των εχθρών μας είναι φίλοι μας. Η συμπάθεια για την Ατλέτικο Μαδρίτης είναι δεδομένη. Τώρα όσο για τα χρέη, θα σου θυμήσω ένα πράγμα μόνο. Όταν η Ρεάλ επίσης στις αρχες της δεκαετίας του 2000 είχε εμφανισθεί υπερχρεωμένη ξέρεις τι έκανε; Πούλησε το προπονητικό της κέντρο στο δήμο της Μαδρίτης, ξεχρέωσε κι έπειτα ο δήμος της το παραχωρούσε δωρεάν. Τώρα υποτίθεται πως το έχει ξαναγοράσει και ανήκει πάλι στην ομάδα ντροπή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου...
    Χαρά, το σχόλιο σου μ' έκανε να χαρώ ιδιαίτερα, να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/1/10, 12:29 π.μ.

    boufe kala ekanes kai egrapses auto to keimeno..gia na mathenoun merikoi merikoi...i barca einai kati parapano apo omada...sou bgazei to kati diaforetiko..egw pote den subathisa tin real...den kserw ton logo..alla den tin goustara...i barca ektos apo to podosfairo pou pazei ta teleutaia xronia..pou se proselkei...sou bgazei kati to laiko..to agwnistiko..nikos kerkyra..thelw mia mera omws na grapseis k ena keimeno k gt tin liverpool pou exei polla koina..kai einai megalos sulogos..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κυριε μπουφε και αλλες ομαδες εχουν παρε δωσε με το δημοσιο αλλα δεν ειδα την ευαισθησια και σε αλλες ομαδες που εχουν παρομοια παρε δωσε δεν ειδα τετοια κειμενα...π.χ. ατακα ενος τυπου ''σιγα μωρε 100 δραχμες καθε ελληνα θα χρεωσει''..
    ασε βρε ταγαροταγαρε νικο που θες και για την μικρη λιβερπουλ κειμενο..αυτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Σαρδέλα, πρώτον, στην Ελλάδα οι ομάδες που έχουν ευνοηθεί από το δημόσιο και συνεχίζουν να ευνοούνται όποτε έχουν ανάγκη, είναι παραπάνω από μία.
    Δεύτερον, στην Ελλάδα λέγονται τόσα πολλά για το ίδιο θέμα που δεν ξέρεις ποιον να πιστέψεις. Η μάλλον ξέρεις, ανάλογα με το ποια ομάδα υποστηρίζεις. Αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/1/10, 8:34 μ.μ.

    ti les re kai esu..sardela..an ksexnas kurie kai o poak exei eunoithei apo to dimosio...mexri k to palataki poios sto extise re???tlp...oso gia tin liverpool me auta pou les fainte pws den ksereis apo bala...i liverppol einai megali omada me megali istoria...ti na mou pei i arsenal...?????ase agapimene mou alakse epagelma....oust apo edw...nikos kerkyra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποια Μπαρτσελονα...
    Γελαει ο κοσμος με τους δηθεν αυτονομους.
    Αν αξιζει μια ομαδα το θαυμασμο μας για την αυτονομια/αναρχια της ειναι μονο η Αθλετικ Μπιλμπαο.
    Οσο για τη Λιβερπουλ,εδω ο κοσμος δε γελαει απλως,αλλα ξεκαρδιζεται.Η Ιντερ της Αγγλιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/1/10, 10:50 μ.μ.

    file zastro...den nomizw na ksekardizete o kosmos me tin liverppol pou me ton umnos tis kai mono otan ton tragoudane oi xiliades filoi tis dakrizoun kai ta beta...me tin tosi megalu istoria tis kai tis megales epituxies pou exei petuxei...den nomizw na einai tuxaia ta tosa aurwpaika pou exei parei...???nikos kerkyra......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μολις διαγραφουν τα χρεη μου θα σωπασω...οσο ειναι στο ψυγειο το χω το αγχος...ντιογκο οποιος εχτισε το καραισκακι εχτισε και το παλατακι..φιλακια..
    ζαστρο περιμενουμε απαντησεις και κανεις την παπια για το μεγα σκανδαλο του ποδοσφαιρου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή