Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Amarcord - Bane Prelevic



Όνομα: Μπράνισλαβ "Μπάνε" Πρέλεβιτς - Branislav "Bane" Prelević - Бранислав "Бане" Прелевић
Γεννηθείς: 19 Δεκεμβρίου 1966 στο Βελιγράδι
Εθνικότητα: Σέρβος (Πρώην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία)
Υπηκοότητα: Σερβική - Ελληνική
Ύψος: 1.94
Θέση: Σούτινγκ Γκάρντ
Ομάδες: Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου (1984-88) - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης (1988-96) - Βίρτους "Κίντερ" Μπολόνια (1996-97) - ΑΕΚ (1997-99) - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης (1999-2000)

Διεθνής: Εθνική Γιουγκοσλαβίας/Σερβίας


Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, με τον οποίο κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα Γιουγκοσλαβίας, συμμετέχοντας σε όλα τα παιδικά και εφηβικά τμήματα, μέχρι και την ανδρική ομάδα.

Το 1988 ο ΠΑΟΚ που έστηνε την αυτοκρατορία του, αποφάσισε να τον φέρει στην Ελλάδα, προχωρώντας στην ελληνοποίηση του.

Για 10 συναπτά έτη ο Μπάνε Πρέλεβιτς κατέκτησε σχεδόν τα πάντα (του λείπει μόνο το Κύπελλο Πρωταθλητριών) με τη μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ,ξεκινώντας από το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1991 στη Γενεύη κόντρα στην ισπανική Σαραγόσα,όπου σημείωσε τους 31 από τους 76 πόντους του ΠΑΟΚ. Ένας αξέχαστος τελικός,το πρώτο ευρωπαικό κύπελλο μετά από 23 χρόνια για το ελληνικό μπάσκετ.



Ακολούθησε το πρωτάθλημα Ελλάδος το 1992 με ένα άνετο 4-1 νίκες στον τελικό των play-off απέναντι στον Ολυμπιακό, μια επιτυχία που εκτόξευσε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ για πρώτη φορά μετά από το 1959.


Ο Μπάνε οδήγησε το Δικέφαλο και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς το 1994 κόντρα στη Στεφανέλ Τριέστε (σημείωσε 30 πόντους στην Τεργέστη,στο ακόμη και σήμερα θεωρούμενο «τέλειο παιχνίδι» από τους ειδικούς),το πρώτο τρόπαιο Ελληνικής ομάδας στην εν λόγω διοργάνωση και το δεύτερο μέσα σε μια τριετία για τη νέα μεγάλη δύναμη του ευρωπαικού μπάσκετ.

Το 1995 κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος στο final4 της Λαμίας,όπου αναδείχτηκε και MVP της διοργάνωσης. Ήταν το δεύτερο τρόπαιο μετά το 1984 για την ομάδα του ΠΑΟΚ στο επαγγελματικό μπάσκετ. Ο Πρέλεβιτς σημείωσε συνολικά 56 πόντους σε τελικό (27 πόντους στο 72-53 με τον Πανιώνιο του Ντούσαν Ίβκοβιτς) και ημιτελικό (29 πόντους στο 80-63 κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο Άρη) και πήρε το Κύπελλο σχεδόν μόνος του...


Κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ εύστοχων σουτ 3 πόντων στην ιστορία της Α1,με 10/14 τρίποντα, ενώ έχει αναδειχθεί κατ'επανάληψη πρώτος στις επί μέρους στατιστικές κατηγορίες της ελληνικής λίγκας, με επαναλαμβανόμενη παρουσία στην κορυφή των σουτ τριών πόντων,ποσοστού ευστοχίας σε βολές και τρίποντα, ασίστ και κλεψίματα.


Ρεκόρ καριέρας οι 58 πόντοι που πέτυχε σε ηλικία 19 ετών στην πρώην Γιουγκοσλαβία με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ με τη φανέλλα του ΠΑΟΚ έχει από 2 φορές σημειώσει 41 πόντους. Ο μέσος όρος του στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι λίγο κάτω από 20 πόντους, ενώ στην Ιταλία κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα (15πόντους μ.ο.) και θεωρείται ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους σουτέρ στην ιστορία του αθλήματος.

Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε επίσης,στο final4 του 1993 στην Αθήνα, σε μία χρονιά που ο ΠΑΟΚ ήταν κατά κοινή ομολογία η καλύτερη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης, μετά την Jugoplastika Split. Ο Μπάνε είχε συμπαίκτες τους Κλιφ Λέβινγκστον, Κένεθ Μπάρλοου, Τζόν Κόρφα, Νίκο Μπουντούρη και Παναγιώτη Φασούλα, υπό τις οδηγίες του μεγάλου Ντούσαν Ίβκοβιτς σε μια ομάδα που θαύμαζε όλη η μπασκετική Ευρώπη και δεν κατέκτησε το τρόπαιο στις λεπτομέρειες και εξ αιτίας εχθρικής
διαιτησίας, χάνοντας από την Μπενετόν Τρεβίζο του Τόνι Κούκοτς με 79-77 στον ημιτελικό. Στο μικρό τελικό ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την 3η θέση νικώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης του Άρβιντας Σαμπόνις, επιτυχία πολύ μικρή μπροστά στην ποιότητα της ομάδας.

Ο Πρέλεβιτς με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, έπαιξε έναν ημιτελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1990 απέναντι στην Knorr Bologna και πρωτόβαλε το δικέφαλο στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά και έναν ακόμη τελικό το 1992, όταν σε ένα συγκλονιστικό τελικό στη Νάντ έχασε 65-63 από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο παιχνίδι ο Μπάνε σημείωσε 29 πόντους και κρατούσε τον ΠΑΟΚ μόνος του. Χαρακτηριστική η εικόνα του να ισοφαρίζει σε 63-63 11 δεύτερα πριν τη λήξη με βόμβα τριών πόντων από τα 10
μέτρα και ενώ η μπάλα ζύγιζε...τόνους. Βαθειά χαραγμένο στη μνήμη όλων, το γοερό του κλάμα στο κέντρο του γηπέδου, όταν από τραγικό λάθος του Φασούλα, ο ΠΑΟΚ χάνει το τρόπαιο. Όπως δηλώνει αργότερα ο ίδιος, είναι το παιχνίδι που του άλλαξε τη ζωή και τον τρόπο να προσεγγίζει το μπάσκετ γενικότερα.

Ο τελευταίος του τελικός ως αρχηγός του ΠΑΟΚ, έγινε το 1996 στη Βιτόρια της Βασκονίας όπου ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από τη γηπεδούχο Baskonia Taugres με 88-81. Ο Μπάνε σημείωσε 34 πόντους και έκανε τα πάντα για να φέρει ένα ακόμη τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι Βάσκοι φίλαθλοι να αποθεώσουν τον ίδιο αλλά και την ομάδα του ΠΑΟΚ με τη λήξη του αγώνα.


Την επόμενη χρονιά και παρόλο που ο κόσμος τον ήθελε στην ομάδα, λόγω οικονομικών προβλημάτων της διοίκησης του ΠΑΟΚ,αλλά και εξαιτίας μιας αθέτησης συμφωνίας με τον τότε πρόεδρο Λάκη Αλεξόπουλο, ο Μπάνε Πρέλεβιτς μεταγράφηκε στην Virtus "Kinder" Bologna ως κοινοτικός (είχε και ελληνικό διαβατήριο) προκειμένου να αντικαταστήσει τον Σάσα Ντανίλοβιτς. Στην Ιταλία ο Μπάνε Πρέλεβιτς προσαρμόστηκε αργά,κάτι που δεν τον εμπόδισε όμως να αναδειχθεί MVP στον μοναδικό τίτλο που κατέκτησε η Βίρτους, το κύπελλο Ιταλίας στο final4 του 1997 στο Palamalaguti του Casalecchio di Reno.

Το καλοκαίρι του 1997,ο Πρέλεβιτς επιστρέφει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, αλλά ξεκαθαρίζει στην παρουσίασή του ότι ξεχωριστά συναισθήματα έχει μόνο για τον ΠΑΟΚ, αν και σέβεται και το δικέφαλο της Αθήνας. Οδηγεί την ΑΕΚ στο final4 της Βαρκελώνης τον Απρίλιο του 1998,όπου με δικό του απίστευτο τρίποντο αποκλείει την Benetton Treviso του Zelimir Obradovic.


Πριν τον τελικό τσακώνεται με τον προπονητή της ΑΕΚ, Γιάννη Ιωαννίδη και μοιραία έρχεται η ήττα από την καλύτερη Kinder Bologna με 58-44.Ο Πρέλεβιτς μένει ενεργός ενάμιση χρόνο στην ομάδα της Αθήνας,με την οποία έπαιξε ακόμη έναν τελικό κυπέλλου Ελλάδος το 1998,ενώ συμμετείχε και στον τελικό της επόμενης σεζόν όπου έχασε τον τίτλο απέναντι στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ. Η σεζόν του υπήρξε ελλιπής, αφού η ΑΕΚ λόγω διοικητικών και αγωνιστικών δυσχερειών, προχωρά σε ανανέωση της ομάδας στο μέσο της χρονιάς και ο Πρέλεβιτς ενώ ξεκινά πολύ δυνατά, βρίσκεται εκτός ομάδος επειδή δε δέχεται μείωση αποδοχών στο συμβόλαιο του.


Το 1999 έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και η σημαία επιστρέφει στον ιστό της. Ο αγαπημένος Μπάνε των οπαδών του ΠΑΟΚ, επιστρέφει στην ομάδα που δοξάστηκε και δόξασε, για να κλείσει την καριέρα του σε ηλικία 34 ετών. Ήταν και παραμένει ο πιο εμβληματικός μπασκετμπολίστας που αγωνίστηκε με το Δικέφαλο στο στήθος, κυρίως διότι εκθρόνισε τον Άρη του Γκάλη από την κορυφή του Ελληνικού μπάσκετ και οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή του Ευρωπαικού μπάσκετ σε μία μαγική 6ετία για το σύλλογο.

Ήταν πάντα παρών και αγάπησε τον ΠΑΟΚ όσο λίγοι, δεν τον πρόδωσε ακόμα και όταν όλοι οι σημαντικοί παίκτες μεταγράφηκαν στην Αθήνα (όπου μετατοπίστηκε το οικονομικό βάρος) και δίκαια ο κόσμος του ΠΑΟΚ τον θεωρεί σημαία του συλλόγου. Μέσω του ΠΑΟΚ κλήθηκε και φόρεσε τη φανέλα της μεγάλης εθνικής Γιουγκοσλαβίας και θα συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992,αλλά τελευταία στιγμή η ΔΟΕ απέκλεισε τους Σέρβους λόγω του εμφύλιου πολέμου.


Συμμετείχε σε όλα τα All Star Game του Ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς και στο μοναδικό που παρέστη στην Ιταλία.

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς είναι παντρεμένος με την εφηβική του αγάπη Νένα Μαριάνοβιτς και έχει δύο κόρες, την Άννα και την Τέα (από το Θεσσαλονίκη) που βάπτισε έτσι λόγω της αγάπης του για την πόλη όπου έζησε τα καλύτερα χρόνια του ως μπασκετμπολίστας.


Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης διετέλεσε και εργάστηκε και ως προπονητής (δις), team manager, ενώ αποπειράθηκε να αναλάβει το δύσκολο έργο να αναστήσει τον παρηκμασμένο σύλλογο καταθέτοντας διοικητική πρόταση το Μάιο του 2009, κατόπιν έκκλησης των ίδιων των παραγόντων του δικεφάλου.

Ο ερασιτέχνης ΠΑΟΚ αρνήθηκε την πρότασή του και έτσι ο Μπάνε επέστρεψε στη Σόφια όπου εργάζεται ως τεχνικός ηγέτης και γενικός διευθυντής της CSKA ανανεώνοντας το ραντεβού για όταν και όποτε ο ΠΑΟΚ τον χρειαστεί και τον καλέσει με πραγματικό ενδιαφέρον για να βοηθήσει.


Ακόμη και σήμερα,10 χρόνια μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση, η ιαχή ''Ω Μπάνε Μπάνε" δονεί τις εξέδρες στο "Παλατάκι" και οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ δεν μπορούν να τον ξεχάσουν ανεξαρτήτως ηλικίας...



Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα superbasket.gr και είναι το πρώτο της κατηγορίας "Amarcord" η οποία θα αφορά παλίες μεγάλες δόξες του ελληνικού μπάσκετ.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/9/09, 4:55 π.μ.

    Boufos7 το άρθρο γιατί δεν βγαίνει στην σελίδα;
    Ερατώ





    ΥΓ. Αν είναι...,να μελετήσουμε πρώτα τα ιερογλυφικά στην αρχαία Αίγυπτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/6/10, 1:16 π.μ.

    Εμείς που ζήσαμε ως έφηβοι τρελαμένοι με την ομάδα την εποχή εκείνη πραγματικά διαβάζοντας το κείμενο... δακρύζουμε...

    Θυμόμαστε εποχές που η κόντρα με τον Άρη ήταν απίστευτη και καζούρα για τον ηττημένο αβάστακτη αλλά πηγαίναμε μαζί στο γήπεδο κι αν εξαιρέσεις κανένα κέρμα ή κανέναν αναπτήρα όλα σταματούσαν εκεί. Ούτε ξύλο ούτε τίποτα, με κοινή έδρα το παλαί ντε σπορ.

    Αξέχαστες εποχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή