Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Ας χαρούμε για κάτι...

Τούτες τις μέρες είναι δύσκολο ν' ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο εκτός από τα θλιβερά γεγονότα που μας έχουν στενοχωρήσει τόσο. Η νίκη και η πρόκριση του Παναθηναϊκού όμως μας βοηθάει να ξεφύγουμε λίγο. Ο σύλλογος της Παιανίας με 3/3 νίκες στο δεύτερο γύρο της φάσης των ομίλων στο Champions League, κατόρθωσε να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο του κι έτσι να αποφύγει αρκετά μεγαθήρια στην κλήρωση της 19ης του Δεκέμβρη.
Για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους ο Παναθηναϊκός δεν έγινε τώρα μεγάλος στην Ευρώπη. Απλά μετά από λίγα χρόνια κακών εμφανίσεων επανήλθε στα στάνταρ που μας είχε συνηθήσει. Δεν είναι εύκολο να παραμείνεις αρκετά ψηλά σε τέτοιο επίπεδο. Αλλά η ομάδα του Βαζέχα, του Μπορέλι και του Αλεξούδη στην αρχή και του Καραγκούνη, του Μπασινά, του Λυμπερόπουλου και του Χένρικσεν στη συνέχεια, κατόρθωνε γι' αρκετά χρόνια στα μέσα και τέλη δεκαετίας του '90 και στις αρχές του 2000 να είναι πολύ ανταγωνιστική και να περνάει αρκετούς γύρους. Λες και υπάρχει κάτι σ' αυτήν την ομάδα, στο DNA της που την κάνει να είναι τόσο καλή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ανεξάρτητα τι γίνεται στην Ελλάδα. Εκεί που ο άλλος αιώνιος μονοπωλέι τους τίτλους αλλά όταν περνάει τα σύνορα στις περισσότερς περιπτώσεις δυσκολεύεται πολύ.
Το τριφύλλι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες ελληνικές ομάδες. Δεν υπάρχει λόγος εμείς οι υπόλοιποι να τον φθονούμε και να προσπαθούμε να μειώσουμε τις επιτυχίες του. Αντιθέτως πρέπει να μάθουμε απ' αυτόν. Γιατί όχι, να προσπαθήσουμε να του μοιάσουμε κιόλας. Δεν είναι ντροπή. Αφού έχουμε μπροστά στα μάτια μας την επιτυχημένη συνταγή, δεν είναι άσχημο να "κλέψουμε" κάποια από τα συστατικά της. Άσχημο είναι να προσπαθούμε να τα εξευτελίσουμε. Γιατί αν το κάνουμε γινόμαστε γελοίοι και αντί να μεγαλώσουμε, θα μικραίνουμε κι άλλο. Και ο άλλος, ο γείτονας μας, θα γελάει μαζί μας και θα 'χει και δίκιο.
Μεγάλο μερίδιο σε ακόμη μια καλή πορεία του Παναθηναϊκού έχει ο προπονητής του. Ο Τεν Κάτε αν και στην αρχή φαινόταν να ψάχνεται, κατόρθωσε και βρήκε τη στρατηγική που θα είχε τις πιο πολλές πιθανότητες να ανταγωνιστεί ομάδες με μεγαλύτερη ποιότητα. Βάζοντας στην αρχή τρία αμυντικά χαφ, κάλυψε τις αδυναμίες των κεντρικών του αμυντικών. Πηγαίνοντας στο Μιλάνο δικαιώθηκε πλήρως επιλέγοντας κι ένα διαφορετικό πλάνο. Τρεις κεντρικοί αμυντικοί που έφεραν ηρεμία στην ομάδα και τη βοήθησαν για το μεγάλο διπλό. Με ήρωα μάλιστα, στο συγκεκριμένο παιχνίδι, έναν ποδοσφαιριστή που στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Ο Σαριέγκι είναι ένας δυναμικός αμυντικός που όμως θέλει κάλυψη για να αποδώσει, να κρύψει τις αδυναμίες του και η ομάδα να πάρει μόνο τα καλά του. Ο Ολλανδός τεχνικός του την παρείχε και ο Βάσκος όχι μόνο έκανε ένα πολυ καλό παιχνίδι αμυντικά, αλλά με την ανεβασμένη του ψυχολογία, κατάφερε να σκοράρει κιόλας.
Προχθές το βράδυ στο ΟΑΚΑ, 60000 χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού πήγαν να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματα και τη στενοχώρια τους και ήλπιζαν η ομάδα τους να τους δώσει μία χαρά. Μόλις πέτυχε το γκολ ο Καραγκούνης ο κόσμος ξέσπασε και ίσως αυτό το ξέσπασμα το είχε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ. Η συγκυρία ήταν τέτοια που αυτό το τέρμα τους έκανε να δουν μια ευκαιρία για να χαμογελάσουν. Τελικά υπάρχουν στιγμές που ο αθλητισμός κάνει και καλό. Το τριφύλλι μας έκανε να το θυμηθούμε αυτό. Εντάξει εγώ σαν οπαδός του Ολυμπιακού μπορεί να μη φώναξα και ζήτω, αλλά ένα χαμόγελο το έσκασα. Μετά από αρκετές μέρες, μάλιστα. Όταν βλέπεις τόσο κόσμο να χαίρεται είναι πολύ χαιρέκακο εσύ να μιζεριάζεις. Η χαρά, λένε, είναι μεταδοτική.
Ο Παναθηναϊκός στους "16" λοιπόν. Αυτό είναι που έχει σημασία τελικά. Γι' αυτό πρέπει να χαίρεσαι και συ φίλε Παναθηναϊκέ και να μην προσπαθείς μέσα στην ευφορία σου να μειώσεις τον αντίπαλο. Ποιος ο λόγος να το κάνεις αυτό; Εγώ παραγματικά δε βρίσκω. Άσε τους άλλους να λένε. Εσύ ξέρεις τι έχει κάνει η ομάδα σου. 3(τρεις) συνεχόμενες νίκες στο Champions League δεν είναι εύκολο πράγμα. Είναι ένας ολόκληρος γύρος. Και η ομάδα σου το χει πετύχει δύο φορές. Γιατί ρε μεγάλε εκείνη την ώρα αντί να αποθεώσεις την ομάδα σου ν' ασχολείσαι με τον άλλον; Δεν είναι ωραίο ο σύλλογός σου να μεγαλώνει και εσύ να κάνεις μικρότητες. Γιατί ίσως έτσι να κάνεις τον αντίπαλο να σε φωνάξει όπως λέει και ο στίχος του ύμνου της ομάδας σου. Τρανέ Παναθηναϊκέ...

ΥΓ.: Πόσοι πιστεύουν ότι είμαι ακόμη οπαδός του Ολυμπιακού; Μάλλον μόνο εγώ. Για συνδέστε τις έντονες μαύρες λεξούλες... Τώρα; Ούτε εγώ...

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/12/08, 5:51 μ.μ.

    eee oxi kai ton ymno....eleos!

    bravo ston pao alla na skefteis oti o osfp me 10p. bghke sto uefa.
    xara na'xoume kai tuxh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. de thelw na to skeftomai oti me 10 kai 9 pontous exoume meinei eksw...
    to eyxomai ki egw to teleytaiao. xreiazetai KAI tyxh gia na exoume xara, den to syzhtame ayto...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/12/08, 1:20 π.μ.

    aderfe eisai apisteutos..gelasa poli me to keimenaki sou..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/12/08, 10:33 μ.μ.

    alani an kai eisai gayros se pao eisai oreos..an pareis til ton petro simera pes ton oti exeis mathei apo ena koino gnosto sas oti eisai arostos panathinaikos..na doume antidraseis...ti les psinese?

    n.o.p.o@hotmail.com to email mou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. emathes ti egine sthn ert...
    aytes htan oi antidraseis pou perimenes na deis...
    pou na pairna kai thlefwno dld...


    de_se_petyxame_alla_tha_ksanarthoume@ksereis_esy.com einai to mail tous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα Μπουφο Να σε ρωτησω, ο Μαυρογιαννιδης δεν εχει blog? Πες του να φτιαξει! Θελω να τον ρωτησω και κατι. Αν ξερεις κανενα mail του πες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχει όχι και δeν το βλέπω να προλαβαίνει να κάνει. Εδώ δεν προλαβαίνει να κοιμηθεί καλά καλά...
    dwdekatreis@yahoo.gr ρώτα τον ότι θες και κράξ' τον και λίγο έτσι για το καλό, έρχονται και άγιες μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. geia sou re boufo gigada,kairo exw n ce episkeftw..opote 9es perna k apo mena..

    ΑπάντησηΔιαγραφή