Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΤΗ ΒΙΑ

Δυστυχώς η βία είναι ένα φαινόμενο με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι πολλές φορές μέσα σε μία ποδοσφαιρική σεζόν.Το ζήτημα είναι να αντιλήφθούμε τη γεννά τη βία και από που προέρχεται.
Η κύρια άποψη που επικρατεί για την κατάσταση στα γήπεδα και των διαφόρων ειδών επεισόδια που γίνονται,είναι ότι οι αποκλειστικά υπεύθηνοι είναι οι σύνδεσμοι των οπαδών και γενικότερα οι νέοι που πηγαίνουν στο γήπεδο.Άποψη που συντηρείτε κυρίως από διάφορους ''περίεργους'' δημοσιογράφους,πολιτικούς και οπαδούς μεγάλης συνήθως ηλικίας με αρχαίες αντιλήψεις.Νομίζω ότι έτσι κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.
Θα συμφωνήσω ότι τα περισσότερα επεισόδια γίνονται από νέους των οποίων το αίμα βράζει,αλλά όχι στο γεγονός ότι είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι.Το ζήτημα είναι για ποιο λόγο γίνονται αυτά τα επεισόδια.Υπάρχουν πολλές αιτίες που γεννιούνται αυτά.Το θέμα είναι να τις αντιληφθούμε και να προσπαθήσουμε να τις λύσουμε,παρά να βάλουμε ένα παλικάρι 18 ετών στην φυλακή για 6 μήνες επειδή βρέθηκε στην κατοχή του ένας πυρσός 4 ώρες πριν το παιχνίδι Π.Α.Ο.Κ.-Ολυμπιακός στην Τούμπα.
Και εδώ θα ήθελα να πω ένα τεράστιο μπράβο στους ''πανέξυπνους'' υπουργούς για τον νόμο που κατασκεύασαν(μετά από μάχη των οπαδών κάπως διορθώθηκε ο νόμος) και να τους ευχηθώ κάθε ψυχή,κάθε παιδιού που η ζωή του καταστρέφεται στη φυλακή χωρίς να έχουν πράξει κάτι σοβαρό να βαραίνει τη δική τους συνείδηση αν αυτή υπάρχει.
Ας μην παρεκλίνω όμως από το θέμα και ας αναφέρω μερικά γεγονότα που γεννούν τη βία.Το 1975 η τότε διοίκηση του Π.Α.Ο. προσπάθησε να δωροδοκίσει ποδοσφαιριστές του Ηρακλή.Είχαμε φτάσει στο σημείο της τιμωρίας του Π.Α.Ο.,τον υποβιβασμό του στη δεύτερη εθνική αλλά με ψήφο υπέρ του,του τότε προέδρου του Ολυμπιακού(!) παρέμεινε στην κατηγορία και τελικά δεν τιμωρήθηκε.
Το κυριότερο όμως θέμα που πρέπει να βρεθεί λύση,είναι το θέμα της Ελληνικής διαιτησίας που κατά τη γνώμη μου είναι ότι ποιο σάπιο υπάρχει στο ποδόσφαιρο μας και στον αθλητισμό μας γενικότερα.Θυμάστε άραγε την φράση ''ο Ολυμπιακος και το Αιγάλεω να νικάνε και όλοι οι άλλοι να πάνε να γα.....ν''? Τι έγινε τότε?τιμωρήθηκε κανείς?Φυσικά και όχι,άλλωστε ακόμη μερικοί από αυτούς συνεχίζουν να υπάρχουν στο ποδόσφαιρο μας.
Το αμέσως επόμενο σοβαρό ζήτημα είναι οι οικονομικές ατασταλίες των ομάδων.Ομάδες οι οποίες χρωστούσαν δισεκατομύρια όπως ο Ολυμπιακός,ο Π.Α.Ο.Κ.,η Α.Ε.Κ.,ο Αρης,ο Ηρακλής και δεν ξέρω πόσες άλλες έμειναν ατιμώριτες και ευνοήθηκαν σκανδαλοδώς από το κράτος με διάφορους νόμους.Αλλες ομάδες όπως ο ΠΑΣ Γιάννενα και η ΔΟΞΑ Δράμας έπεσαν κατηγορία λόγο χρεών,φαίνεται ότι το πολιτικό κόστος ήταν μηδαμινό οπότε ο νόμος ίσχυσε για αυτούς.
Σοβαρό επίσης θέμα είναι η ατιμωρισία των προέδρων.Πρόεδροι οι οποίοι ασέλγησαν σε βάρος διαφόρων Π.Α.Ε. κλέβοντας εκατομύρια,αντί να τιμωρηθούν βρίσκονται ακόμη στο προσκήνιο διοικώντας άλλες Π.Α.Ε.Μπορεί να ξεχάσει κανείς το τιμολόγια ύψους 300.000 ευρώ σε καφέδες?Ο τότε πρόεδρος της Α.Ε.Κ. βρίσκεται αυτη τη στιγμή σε ομάδα της superleague.
Το γήπεδο του Ηρακλή απαλλοτριώθηκε για να γίνει ο πανεπηστιμιακός χώρος της Θεσσαλονίκης,από τότε λαμβάνει την κοροιδία των εκάστοτε κυβερνώντων οι οποίοι υπόσχονται νέο γήπεδο κάτι το οποίο δικαιούτε περισσότερο ο Ηρακλής από κάθε άλλη ομάδα.Πραγματικά δεν νομίζω να παρεξηγήσει κανένας,κανέναν οπαδό του Ηρακλή αν κάποια μέρα αντιδράσει με μη κομψό τρόπο.
Πολλά ακόμη θλίβερά σκάνδαλα έχουν συμβεί στο ποδοσφαιράκι μας,ήθελα να τονίσω τα πιο σημαντικά,σίγουρα θα υπάρχουν και κάποια που έχω ξεχάσει ή πιθανον να μη γνωρίζω κιόλας.Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αντιδράσεις που βλέπουμε κατα καιρούς στα γήπεδα δεν είναι αδικαιολόγητες.Οι τρόποι αντίδρασης είναι δύο,η αποχή από τα γήπεδα και τα επεισόδια,στη χώρα μας παρατηρούνται και οι δύο.
Καλός ή κακός το ποδόσφαιρο μας είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοείτε ο ισχυρός έναντι του λιγότερου ισχυρού.Σκάνδαλα υπήρχαν,υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν,οπότε πιστεύω ότι και η βία θα συνεχίσει να υπάρχει διότι ποτέ και κανείς στην πραγματικότητα δεν θα θελήσει να κάνει κάτι για να βελτιωθεί το ποδόσφαιρό μας.
Για αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι το ίδιο μας το πρωτάθλημα γεννά τη βία και όχι αποκλειστικά οι σύνδεσμοι ή οι οπαδοί γενικότερα.Σίγουρα και αυτοί έχουν ευθήνες αλλά σίγουρα έχουν τις λιγότερες από όλους.Διότι αν και εγώ προσωπικά σαν sardelas σκεφτώ ότι ένας οπαδός είναι στη φυλακή χωρίς αναστολή για 6 μήνες επειδή κρατούσε έναν πυρσό,την ώρα που διάφοροι παράγοντες ομάδων που έχουν κλέψει εκατομύρια είναι ακόμη στο προσκήνιο τότε το μόνο που σκέφτομαι και εγώ είναι η αντίδραση.
Ας κάτσουμε πρώτα να σκεφτούμε τι είναι το ποδόσφαιρο στην χώρα μας,με ποιους όρους αγωνίζονται οι ομάδες,αν υπάρχει ισονομία όπως μας διατυμπανίζει η superleague και μετά ας κατηγορίσουμε τον αλήτη-κάφρο-κολόπαιδο-φονιά που τόλμησε να αντιδράσει επειδή τον έπνιγε η αδικία.
Κλείνοντας θα ήθελα απλά να αναφέρω ότι και εγώ είμαι εναντίον της βίας.Εχω παρακολουθήσει εκατοντάδες αγώνες από ερασιτεχνικό εως επαγγελματικό επίπεδο χωρίς να συμμετάσχω σε κανένα επεισόδιο διότι δεν είναι του χαρακτήρα μου.Αλλά βλέποντας όλη αυτή την αδικία δεν θα κατηγορίσω κανέναν που ΞΕΡΕΙ τον λόγο για τον οποίο αντιδρά και ας είναι η αντίδραση του τα επεισόδια.
Υ.Γ.Η αναφορά του κειμένου γίνεται για τα επεισόδια που έγιναν εντός γηπέδου(με αφορμή) και σε διάφορες πορείες και όχι στα ανόητα επεισόδια στους δρόμους ή σε επιθέσεις συνδέσμων.

1 σχόλιο: