Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Final (of Fantastic) 4




Πέμπτη 30 Απριλίου. Μία ημέρα πριν την έναρξη ενός μεγάλου final 4. Μεγάλου με πολλές έννοιες. Θέλετε αγωνιστικά; Τέσσερις από τις έξι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή(βάζω μέσα Σιένα και Τάου που αποκλείστηκαν στα προημιτελικά), συμμετέχουν σ' αυτό, με τη διαφορά στη δυναμικότητά τους να είναι μικρή και συνάμα να μας δίνει βάσιμες ελπίδες ότι θα δούμε μεγάλα παιχνίδια, ποιοτικά και άκρως ανταγωνιστικά.
Θέλετε για τη χώρα μας; Θα έχουμε σίγουρα εκπρόσωπο στον τελικό κι αυτό το γνωρίζουμε πριν ακόμη αρχίσει η διοργάνωση στο Βερολίνο.
Θέλετε οπαδικά; Έχουμε ευκαιρία(αν και νομίζω πως θα περάσει ανεκμετάλλευτη αλλά δε θα ασχοληθώ παραπάνω) να μη δικαιώσουμε όλους αυτούς που δηλώνουν βέβαιοι για επεισόδια στους δρόμους της γερμανικής πόλης. Έχουν ευκαιρία οι διοικήσεις των ομάδων να δουν πόσο εύκολο είναι να μην ανοίξει μύτη.
Θέλετε και καθαρά προσωπική άποψη γιατί θεωρώ το συγκεκριμένο final 4 μεγάλο; Παίζει σ' αυτό η ομάδα μου μετά απο 10 χρόνια και το περιμένω πώς και πώς. Όχι γιατί παίζουμε με τον αιώνιο αντίπαλο. Εκεί δε βλέπεις τον Παναθηναϊκό ως εγχώριο αντίπαλο, αλλά ως έναν Ευρωπαίο που δε σε νοιάζει από ποια χώρα είναι. Είναι το τελευταίο σου εμπόδιο πριν τον τελικό της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης του αθλήματος στην Ευρώπη κι αν αρχίσεις να μιζεριάζεις με την ελληνική νοοτροπία χάνεις την όλη μαγεία που μπορεί να σου προσφέρει. Είμαι σίγουρος ότι μόλις τελειώσει ο ελληνικός ημιτελικός, οι οπαδοί της νικήτριας ομάδας αντί να πανηγυρίζουν που είναι στο μεγάλο τελικό, θα βγουν στους δρόμους γιατί απέκλεισαν το γαύρο ή το βάζελο. Αποστολή εξετελέστη... Ας μην κάνουμε ελληνικά πλέιοφ και την Ευρωλίγκα..

Πάμε τώρα και καθαρά στο αγωνιστικό. Ξεκινώντας από το "δικό" μας παιχνίδι, μπορούμε να αναλύουμε μέχρι την έναρξη του αγώνα. Μπορεί οι δύο ομάδες να γνωρίζονται πάρα πολύ καλά μεταξύ τους, μπορεί να τις γνωρίζουμε και μεις αρκετά καλά και να περιμένουμε πολλά από αυτά που θα γίνουν, αλλά οι δύο προπονητές σε κάθε ματς ετοιμάζουν κάποια ειδικά μικρά τρικ και αυτά είναι που ψάχνουμε και μεις. Αν ξεκινήσουμε από τα δεδομένα και την ομάδα του Παναθηναϊκού τα πράγματα είναι απλά. Pick 'n' roll στην κορυφή, τομέας που ο Ολυμπιακός, λόγω των αλλαγών στα μαρκαρισμάτα, αδυνατούσε να ανταπεξέλθει. Ο play maker των πρασίνων πρώτα κοιτούσε να παίξει με τον ψηλό και αν αυτό δεν ήταν δυνατό, κυρίως λόγω βοήθειας που έπαιρνε η φροντ λάιν του Ολυμπιακού και από δεύτερο παίκτη, μια πολύ καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας έβγαζε αμαρκάριστο σουτ από την περιφέρεια. Βέβαια η άμυνα των Πειραιωτών προσπαθεί εδώ και 2 μήνες να αλλάξει νοοτροπία, να κλείνει καλύτερα στην περιφέρεια και να δίνει διαδρόμους προς τη ρακέτα όπου ο διαστημικός φέτος Γιάννης Μπουρούσης αλλά και οι βοήθειες των Πρίντεζη, Τσίλντρες, Βασιλόπουλου και Πελεκάνου κάνουν δύσκολη την εκτέλεση κοντά στο καλάθι. Γι' αυτό το λόγο αλλά και γιατί όπως είπα και πιο πριν ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Μπουρούσης, ίσως επιλέξει να χτυπήσει διαφορετικά και να φορτώσει από την αρχή με φάουλ τον Έλληνα σέντερ, ποστάροντας συνεχώς τον Πέκοβιτς και προσπαθώντας να του περάσει την μπάλα είτε από την κορυφή με Διαμαντίδη η από τα φτερά με Σπανούλη, Νίκολας και τους άλλους guards και small forwards της ομάδας. Βάζοντας σ' όλα αυτά και τη δεδομένη προσπάθεια και από τα προηγούμενα παιχνίδια των δύο ομάδων να ποστάρει και τον Περπέρογλου, ειδικά όταν ο Ολυμπιακός αμύνεται με 3 guards, γίνεται κατανοητό το παιχνίδι των πράσινων και περιμένουμε να δούμε τις αμυντικές προσαρμογές της ομάδας του λιμανιού.
Από την άλλη στην επίθεση του Ολυμπιακού τα πράγματα είναι πιο απλά ακόμη. Γνωρίζουμε ότι η ομάδα δεν είναι τόσο δουλεμένη επιθετικά είτε επειδή είναι καινούρια ΚΑΙ φέτος είτε αν προτιμάτε γιατί ο Γιαννάκης δίνει πολύ μεγαλύτερη βαρύητα στην άμυνα. Και τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στην πεντάδα δύο play maker μεγάλης κλάσης, τον Παπαλουκά και τον Βούισιτς και περιμένουμε από αυτούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Από την άλλη όμως κι αυτοί πασέρ είναι δεν είναι μάγοι και για να περάσουν μια καλή πάσα πρέπει να υπάρχει κίνηση των άλλων παικτών και γι' αυτό έχουμε ετοιμάσει κάποια σκριν για να μπορεί είτε ο Τσίλντρες να κινείται προς τη ρακέτα και να δέχεται τη μπάλα με λόμπα για να καρφώσει είτε να βγαίνει ο Χαλπερίν στο τρίποντο και να σουτάρει με όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις. Η άμυνα του Παναθηναϊκού είναι πολύ καλά διαβασμένη σε αυτό κι έτσι αρκετές φορές ο Παπαλουκάς προτιμά τη διείσδυση και ή το σπάσιμο της μπάλας έξω αν κλείσει η άμυνα πάνω του ή αν κλείσουν οι διαδρόμοι της πάσας, να σκοράρει με λέι απ όπως έκανε και στον τελικό του Ο.Α.Κ.Α. πριν 2 χρόνια. Υπάρχει και η περίπτωση του βραχυκυκλώματος όμως όπως ακριβώς είδαμε στο παιχνίδι πρωταθλήματος στον πρώτο γύρο με τον αρχηγό του Παπαλουκά να διεισδύει και να πετάει την μπάλα ή άουτ ή στα χέρια παικτών του ΠΑΟ. Αν ο Ομπράντοβιτς επιλέξει να παίξει ζώνη(δύσκολο και αν το κάνει για μικρό χρονικό διάστημα θα είναι) ο Ολυμπιακός αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει θα είναι να κατεβάσει τον Παπαλουκά στην τελική γραμμή, ώστε εκείνος να βλέπει από κει τα κοψίματα των ψηλών στη ρακέτα και να τους πασάρει. Ειδικά ο Πρίντεζης είναι πολύ καλός στην κίνηση που έρχεται ως τρέιλερ και έτσι προσπαθεί γενικά να χτυπήσει τη ζώνη ο Ολυμπιακός.

Για το άλλο παιχνίδι δεν έχω να πω πολλά γιατί δεν έτυχε καμία από τις δύο ομάδες να είναι αντίπαλοι του Ολυμπιακού φέτος στην Ευρωλίγκα κι έτσι δεν είχα την ευκαιρία να δω τον τρόπο παιχνιδιού τους.
Η ΤΣΣΚΑ έχει γίνει κάτι σα συνώνυμο με τον όρο final 4 τα τελευταία χρόνια. Γίνεται Αθλητική Κυριακή χωρίς τα παράσιτα από τα κινητά και το κρυφό χαχανητό της Άννας Καραμανλή; Γίνεται αποφώνηση του μεσημβρινού εναλλακτικού, νεανικού δελτίου ειδήσεων του ΣΤΑΡ χωρίς το μάζεμα του μανικιού από Θοδώρη Δρακάκη για να δει το ρολόι του και να πει: "Ευχάριστα ή δυσάρεστα αυτά ήταν τα νέα του Σταρ μέχρι αυτή την ώρα, δύο παρααααά... εννιά πρώτα λεπτά"; Ε γίνεται final 4 χωρίς ΤΣΣΚΑ; Μη σας πω γίνεται τελικός final 4 χωρίς ΤΣΣΚΑ; Ελπίζω φέτος να γίνει και η απρόβλεπτη Μπάρτσα να φτάσει μέχρι εκεί όπου θα βρεί την ερυθρόλευκη αρμάδα και θα ηττηθεί ακριβώς όπως το 1997...
Σοβαρά πάντως, οι Ρώσοι δεν είναι το φόβητρο που ήταν μέχρι πέρσι και μάλιστα ο Μεσίνα όντας πολύ έξυπνος προπονητής το έχει καταλάβει και προσπαθεί να παίξει ένα μπάσκετ λίγο πιο αργό απ' αυτό που έπαιζε η ομάδα μέχρι πρότινος. Παρ' όλα αυτά παραμένει μία πάρα πολύ καλή ομάδα και ειδικά απέναντι στην Μπαρτσελόνα που Τρίτη χάνει στην έδρα της με κάτω τα χέρια από την Τάου και Πέμπτη της ρίχνει 20 πόντους στο κεφάλι, δεν μπορείς να κάνεις κανένα προγνωστικό. Πιστεύαμε ότι οι σοβαρές ομάδες συνήθως κέρδιζαν αλλά ήρθε ο Πίνι Γκέρσον με την Μακάμπι του αρχές της δεκαετίας και μας διέψευσε...

Για το ότι θα δούμε ένα πολύ ποιοτικό final 4 είμαστε σίγουροι, για το ότι θα έχουμε ελληνική ομάδα στον τελικό επίσης, οπότε καθόμαστε όσοι αγαπάμε το άθλημα και παρακολουθούμε αυτό που περιμέναμε όλη τη χρονιά...

ΟΛΟΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ(νοητικά έστω)

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/5/09, 2:43 μ.μ.

    Wraios o Boufinio sthn analush tou (parolo pou 8a nai pikramenos twra..)
    Eidame ypshlhs poiothtas basket k stous 2 hmitelikous k nomizw oti perasan oi kaluteres omades.
    Apwleia o Basilopoulos gia ton Olympiako h opoia omws antista8misthke apo ton wsei paronta Diamantidi pou antimetwpizei problhma edw k ena mhna.Elpizw na antilhfthkan oi dioikountes ton Olympiako oti me metagrafes typou Childress den mporeis na zhtas eurwpaika tropaia.Kapoia highlights isws,oxi omws ousia k poiothta analogh paiktwn opws o Siskauskas,o Pekovic h oi gia polla xronia sthn Eurwph Batiste k Langton.
    Sygkinhtikos o Papaloukas,para polu 8etikos k upotimhmenos o Greer,to idio k apo thn allh pleura oi Pekovic k Batiste.Diafwnw me ton elliniko typo pou anadeiknuei ton Jasikevicius ws shmantikotero paragonta ths nikhs toy Panathinaikou.Pekovic k Batiste,idiaitera gia thn amuna panw sto computer toy Olumpiakou ton Vujcic k gia ta polla petyxhmena pck n roll sta opoia o Giannakis de brike giatriko.
    Isws an oi omades eixan o enas ton proponhth tou allou na eixame k diaforetiko apotelesma.Den einai omws apokleistikh eu8unh tou Giannaki to apotelesma an k 8a mporouse na antidrasei entelws diaforetika k sthn antimetwpish tou pick n roll alla k sto kleisimo tou Spanouli.
    Upo kanonikes sun8hkes k an o Olumpiakos den die8ete ton terastio Teo Papalouka,o Panathinaikos 8a eixe ka8arisei polu nwritera to paixnidi.
    O telikos einai mia epanalhpsh tou 2007 k nomizw auth th fora elafry probadisma exoun oi Rwsoi tou plhresterou Eurwpaiou paikth, pou einai o Ramunas Siskauskas.
    Sed ka8e periptwsi eidame polu kalo basket,prokri8hkan oi pio empeires k kaluteres omades k isws oi ligotero "soft".
    H Barcelona nomizw htan h xeiroterh omada apo tis 4, alla apo th stigmh pou perase thn Tau tote dikaia bre8hke sto f4.
    Kalh epityxia ston Pana8hnaiko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. an kai PAOK,to paradexomai,sto eyxwrio basket exoume 2 katapliktikes omades! me poli kalous paiktes,2 poli kalous proponites kai ipodomes!
    poli omorfo mats(allwste oi siykekrimenes omades mas exoyn sini8isei se poli 8eamatika paixnidia) kai pleon kali epitixia ston pana8inaiko!

    ΑπάντησηΔιαγραφή