Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Nouvelle cuisine - Παρακαλώ περάστε στο Bouf-έ *part1


Μετά χαράς ανοίγουμε μία νέα θεματική ενότητα και σας παρουσιάζουμε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα ένα πλήρες δείπνο για σας και την καλό/ή σας,όπως μονο το boufos7.blogspot.com ξέρει...

Antipasto - Αστακουδάκι in bellavista

Υλικά:

Ένας αστακός του κιλού

250γρ. ρύζι

4 κεφάλια αγκινάρες

150γρ. σαλάτα capricciosa (ή ρώσικη εάν δε βρούμε)

2 βραστά αυγά

100-150 γρ. μαγιονέζα

ένα κουταλάκι κάπαρη

1 καρδιά μαρουλιού

αλάτι - πιπέρι

Για το Court Bouillon (πππςςςς) 30γρ. βούτυρο - 1 καρότο - 1 κρεμμύδι - 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί - 1 ματσάκι μα'ι'ντανό - καρυκεύματα - αλατοπίπερο

Λοιπόν Boufo...Ξανθαίνεις το βούτυρο στη μεγαλύτερη κατσαρόλα που διαθέτεις στην trendy κουζίνα του penthouse σου,ρίχνεις κομματάκια το καρότο και το κρομμύδι και κατόπιν σκουπίζεις τα δάκρυα συγκίνησης.Αμέσως προσθέτεις το κρασί,ένα λίτρο νερό,τα καρυκεύματα,το μα'ι'ντανό και αλατοπιπερώνεις.

Μόλις πάρει βράση το νερό,χώνεις τον αστακό ζωντανό (διότι είσαι billionaire και gourmet αγόρι μου) και τον αφήνεις 20' να βράσει.Αφού βράσει τον αφήνεις μέσα στο ζουμί για να κρυώσει και να «πιεί» τα υγρά...

Στο μεταξύ βράζεις σε καυτό αγιοπελαγίτικο αλατόνερο τα 4 κεφάλια αγκινάρια,σουρώνεις και τα γεμίζεις με τη ρώσικη.Κόβεις τα αυγά στη μέση,βγάζεις τα μισόκροκκα για να τα ανακατέψεις με τη μαγιονέζα και την κάπαρη και μόλις γίνει πολτός ξαναγεμίζεις τα ασπράδια (believe me είναι μεγάλη κάβλα αυτό το αυγό)

Βγάζεις το ρύζι το στεγνώνεις-σουρώνεις και (δώσε βάση εδώ) το τοποθετείς οβάλ στο πιάτο καλύπτοντάς το με τις καρδιές μαρουλιού (ζούμε μεγάλες στιγμές) αφήνοντας κενό το κέντρο της πιατέλας.

Λοιπόν,αστακό ξέρεις να κόβεις,οπότε αφήνω τα ψαλίδια στα έμπειρα χέρια σου.Αφού ανοίξεις τον αστακό (κρύος είπαμε,αλλιώς θα τσουρουφλιστείς) βγάζεις όλο το κρέας και το κόβεις σε φέτες.Τσιμπάς το σκαρί (κουφάρι,πέστο όπως θές) του αστακού και το ακουμπάς στο ρύζι με το κεφάλι να «κρύβεται» στην τρύπα που είχες αφήσει πρίν.Τοποθετείς αβαβά τις φέτες στο κουφάρι και μαρινάρεις με μαγιονέζα (είσαι τεράστιος chèf ρε Μπάμπη...)

Ως κλείσιμο του πιάτου,παίρνεις τα γεμιστά αυγά και τις γεμιστές αγκινάρες και τα τοποθετείς γύρω-γύρω στην πιατέλα εναλλάξ για να βγεί grande η παρουσίαση.

Το Antipasto σου μόλις ολοκληρώθηκε και πλέον νοιώθεις έτοιμος και για το πρώτο πιάτο...

Η διάθεσή σου είναι πολύ καλή,το νέτο που περιμένεις αργεί ακόμα και αποφασίζεις να βάλεις τελικά το cd στο Bang & Olufsen hi-fi σου...

Βάζεις ένα ποτήρι κρασί και κάθεσαι για λίγο να απολαύσεις τη μαγεία του να είσαι ο Boufos...

to be continued...

8 σχόλια:

  1. kalws se vrika mamalaki tis aiwnias polis....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/8/09, 9:45 μ.μ.

    Προσεχε γιατι το πρωτο πιατο ειναι του sardela αλλα το main dish ειναι δικο σου...
    Για το γλυκο προβληματιζομαι ακομα, αλλα καποιον θα βρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/9/09, 9:48 μ.μ.

    Zastro καλό χειμώνα και καλή σου όρεξη! Άνοιξε και η δική μου όρεξη με την μαεστρία σου στην κουζίνα. Έχω τα υλικά...εκτός από τον αστακό. Κάτι άλλο, να το βαφτίσω αστακό και να το ευχαριστηθώ.... Εναλλακτική λύση έχω;
    Εύα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/9/09, 1:30 π.μ.

    Ευα, δοκιμασε το πιατο ανεπιφυλακτα, αλλα να ξερεις οτι ο αστακος ειναι θεμελιωδες συστατικο.Μπορω να σου προτεινω ως εσχατη λυση τον κατεψυγμενο απο σουπερ μαρκετ γιατι οντως ο φρεσκος ειναι δυσευρετος.

    Καλο χειμωνα και σε σενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/9/09, 2:42 π.μ.

    Zastro χαίρομαι που ξαναγύρισες...θα δοκιμάσω τις συνταγές σου μετά από 10 μέρες (έχω ένα υπόλοιπο διακοπών).Εάν πάω πάνω από τα 50 κιλά που είμαι, το κρίμα στο λαιμό σου! Άντε να βρούμε ασκήσεις να κάψουμε τους αστακούς! Μην μας τα φάνε και τα ινστιτούτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/9/09, 2:49 π.μ.

    Zastro ξέχασα να το αναφέρω. Η Εύα θα χοντρύνει με τις μακαρονάδες σου!!! Μπάι
    Εύα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/9/09, 2:36 π.μ.

    Για ποσα κιλα ομιλουμε; Κατηγορια Τζινα Βαρωνη ή επιπεδα Φανης Again Πετραλια;

    Δωσε ψωμι στο λαο Ευα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/9/09, 3:57 π.μ.

    Zastro τι να δώσω στο λαό; Εδώ μου λείπουν κάτι γραμμάρια για τα 50 κιλά. Δώσε κατι π.χ μακαρονάδες, τούρτες... διψά το δικό μας σπίτι και θα τα δώσουμε; (απαπαπα παπαπαπαπα εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα). Αλλά έμμεσα ο λαός μας παίρνει..
    Εύα

    ΑπάντησηΔιαγραφή