Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Αυθεντικό ελληνικό μπασκετικό ταλέντο



Θεωρώντας τον εαυτό μου αρκετά μπασκετικό, λέω ν' ασχοληθώ μετά από καιρό με το άθλημα που αγάπησα από μικρός κι εξακολουθώ ν' αγαπώ. Φυσικά η ευκαιρία δίνεται μετά τα πρώτα 2 παιχνίδια που έδωσαν για την προημιτελική φάση της Euroleague η ομάδα μου, ο Ολυμπιακός αλλά και ο Παναθηναϊκός. Δε θέλω τόσο να σταθώ στις ομάδες και την απόδοσή τους αλλά σε έναν μόνο μπασκετμπολίστα που παίζει στον έναν από τους 2 αιώνιους αντιπάλους έστω και αν μικρός υποστήριζε τον άλλο. Για έναν Πυργιώτη που έχει ακούσει τόσα πολλά από πολλούς, αλλά που κάθε φορά βρίσκει τρόπο ν' απαντάει μ' αυτά που κάνει μέσα στο παρκέ.
Φυσικά αναφέρομαι στον Παναγιώτη Βασιλόπουλο. Κάθε φορά που πηγαίνω στο γήπεδο ακούω αρκετούς να τον βρίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του εκάστοτε παιχνιδιού και αναρωτιούνται για ποιο λόγο μένει τόση ώρα στο παρκέ. Το ότι έχει δηλώσει πως μικρός στο χωριό του στον Πύργο ήταν φίλαθλος (και όχι οπαδός) του Παναθηναϊκού, δίνει αφορμή στους "γαύρους"(κι εδώ αναφέρω τη λέξη με την αρνητική της έννοια) της εξέδρας να δυσανασχετούν κάθε φορά που διστάζει να σουτάρει ή κάνει κάποια λάθος πάσα. Το ότι ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει μπασκετικό ταλέντο είναι άλλη μια αφορμή. Βέβαια εδώ ο Παναγιώτης προφανώς κάνει λάθος στην κρίση για τον εαυτό του. Εξαρτάται τι ορίζουμε μπασκετικό ταλέντο. Αν λέγοντας αυτόν τον όρο εννοούμε θανατηφόρο σουτ, κάρφωμα από το τρίποντο, εντυπωσιακά σπασίματα της μέσης ίσως να 'χει δίκιο. Αλλά μπάσκετ-και το ξέρουμε πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα αυτό, νομίζω- δεν είναι μόνο αυτά. Μπάσκετ είναι και τα ριμπάουντ, μπάσκετ είναι να μην αφήνεις τον αντίπαλο να πάρει ανάσα με την πίεση σου, μπάσκετ είναι να παίρνεις 2-3 σουτ σε κάθε αγώνα και να τα βάζεις όχι γιατί είσαι μεγάλος σουτέρ(τομέας που ο Βασιλόπουλος έχει παρουσιάσει τρομερή βελτίωση κατά τ' άλλα από τότε που ήρθε στον Πειραιά), αλλά γιατί έχεις καρδιά και... φούστα του τσολιά. Και δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζονται αυτά στη χώρα μας. Το λέω αυτό γιατί σε μία μόνο προπόνηση να συμμετάσχει κάποιος ακόμη και σε σωματείο της γειτονιάς το πρώτο πράγμα που θ΄ακούσει από τον προπονητή της αλάνας έστω είναι αυτό το περιβόητο: "με την επίθεση έχεις θέαμα, αλλά με την άμυνα παίρνεις τα πρωταθλήματα"... Εδώ οι μπασκετμπολίστες πρώτα μαθαίνουν να ματώνουν για κάθε μπάλα, για κάθε φάση και μετά μαθαίνουν να σουτάρουν. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η σχολή μας, αυτό το μπάσκετ αντιπροσωπεύουμε και αυτό διδάχτηκα και γω στον ιστορικό Α.Ο ΤΡΙΤΩΝ. Άρα λοιπόν όταν βλέπω αθλητές σαν τον Βασιλόπουλο, που όταν ήρθε στον Ολυμπιακό το μόνο που είχε ήταν διάθεση και τώρα έχει γίνει από τα σημαντικότερα γρανάζια της ομάδας, το χαίρομαι διπλά... Όταν με την άμυνά του αποσοβεί δέκα καλάθια σε κάθε αγώνα, δεν πειράζει, ας κάνει και 2 κακές επιλογές στην επίθεση. Βέβαια όποτε η μπάλα καίει, μόνο κακές επιλογές δεν κάνει ΚΑΙ στην επίθεση. Να θυμίσω πρόχειρα έναν τελικό πρόπερσι στο ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό, που με λέι απ στο τέλος έδωσε τη νίκη στην ομάδα του. Κάτι που επανέλαβε και φέτος απέναντι στον ίδιο αντίπαλο πριν από ένα μήνα και φυσικά όλοι θυμόμαστε τα κρίσιμα τρίποντα στα πολύ πρόσφατα παιχνίδια με τη Ρεάλ.. Φυσικά δεν αναφέρω τις κρίσιμες άμυνες που έχει βγάλει ακόμη και στα ίδια παιχνίδια γιατί θα καταντήσω κουραστικός(όχι πως δεν έχω γίνει ήδη)...
Καταλαβαίνω τους περιστασιακούς οπαδούς του αθλήματος, αυτούς που βλέπουν μπάσκετ μόνο όταν παίζουμε με τον Παναθηναϊκό ή κάποιο κρίσιμο ματς στην Ευρώπη, να μην πολυγουστάρουν τον τρόπο παιχνιδιού του Βασιλόπουλου. Σου λέει "ρε φίλε τι να τον κάνω να παίζει ο άλλος 25 και 30 λεπτά και να βάζει μόνο 6-8 πόντους"; Προφανώς για να κερδίσεις τους αγώνες χρειάζεσαι και την επίθεση. Αν παίξεις την τέλεια άμυνα αλλά δε σκοράρεις πάλι χαμένος θα 'σαι. Το πολύ πολύ να πας το ματς στο 0-0 και να το οδηγήσεις στην παράταση. Το θέμα είναι πως δημιουργείς τις προϋποθέσεις για να σκοράρεις αρκετά, έστω έναν πόντο περισσότερο από τον αντίπαλο. Αν παραδείγματος χάρη ο Βασιλόπουλος στην περίπτωση μας, κάνει όλες τις υπόλοιπες δουλειές μέσα στο γήπεδο, επιτρέπει στους συμπαίκτες του να είναι συγκεντρωμένοι στο δικό τους επιθετικό ρόλο. Για να το θέσω απλοϊκά ο Βασιλόπουλος είναι το αμυντικό χαφ του μπασκετικού Ολυμπιακού που δουλεύει για να φανούν άλλοι στο σκοράρισμα και να του πάρουν τη δόξα. Το παράδειγμα δεν είναι 100% εύστοχο γιατί στο μπάσκετ οι παίκτες είναι μόλις 5 και δεν μπορεί ούτε ένας παίκτης να χαραμιστεί χωρίς να προσφέρει τίποτα στον κάθε τομέα ξεχωριστά. Είσαι 1,60; Θα πηδήξεις για ριμπάουντ κύριε. Θα κάνεις μπλοκ άουτ για να εμποδίσεις τον προσωπικό σου αντίπαλο να πηδήξει αυτός για ριμπάουντ και να έρθει να το μαζέψει κάποιος ψηλότερος συμπαίκτης σου. Είσαι ο Βασιλόπουλος κι έχεις δώσει τα πάντα σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού; Θα πάρεις και το κρίσιμο σουτ στο τέλος. Είναι υποχρέωση σου να έχεις έστω αξιοπρεπές σουτ.
Για να τελειώνουμε, πιστεύω πως το Νο13(τώρα που ανέφερα τον αριθμό της φανέλας του θυμήθηκα την προσπάθεια που έκανε πρόσφατα να εξηγήσει ότι η επιλογή του συγκεκριμένου αριθμού δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τη συμπάθεια που έιχε μικρός στον Παναθηναϊκό αλλά με το ότι σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε έμενε πάντα το 13 γιατί το απέφευγαν οι συμπαίκτες του. Δε χρειάζεται ρε Παναγιώτη, αν βάζεις τα κρίσιμα σουτ στο τέλος κανένας δε θα δίνει σημασία σ' αυτά, αν τα χάνεις θα ξαναγίνεις ο βάζελος που τι δουλειά έχει στην Ολυμπιακάρα μας...) του Ολυμπιακού είναι αν όχι ο καλύτερος, σίγουρα ένας από τους καλύτερους αμυνόμενους με πλάγια βήματα στην Ευρώπη και όσο και αν ακούγεται κλισέ ο ορισμός του υπερπολύτιμου εργαλείου για κάθε προπονητή.
Τώρα όσο για την ομάδα συνολικά, η άποψή μου είναι ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο και αυτή η άποψη υπήρχε ακόμη και από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος που χάσαμε και υπήρχε πολύ μεγάλη γκρίνια... Ο Ολυμπιακός συνεχώς βελτιώνεται και φαίνεται να μαθαίνει από τα λάθη του κάτι που πρέπει ν' αναγνωριστεί στο Γιαννάκη με την ίδια λογική που δικαίως δέχθηκε αρκετή κριτική στα πρώτο μισό της σεζόν. Αν δε είχε και ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις βολές θα έπαιρνε και τα 2 ματς της εβδομάδας περίπατο. Δείτε το λίγο και θα δείτε πως έχω ένα δίκιο εδώ τουλάχιστον.
Από την άλλη ο Παναθηναϊκός χωρίς να έχω ολοκληρωμένη άποψη και από τα 2 ματς με τη Σιένα τα οποία είδα αποσπασματικά φαίνεται χωρίς τον Διαμαντίδη μια πολύ απείθαρχη ομάδα. Μου θύμησε πολύ Ολυμπιακό του Γκέρσον... Είπαμε με τόσους καλούς επιθετικά παίκτες να δοθεί και λίγο ελευθερία αλλά όχι κι έτσι... Ίσως από την άλλη αυτοί οι παίκτες δεν μπορούν με τίποτα να μπουν σε καλούπια. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με την έδρα σύμμαχο του και χωρίς τον Μητσάρα τον Διαμαντίδη, αποφάσισε ν' αφήσει τους παίκτες να παίξουν με το ένστικτο κυρίως, αλλά με τη Σιένα που παίζει έτσι όλη τη χρονιά αυτά τα πληρώνεις. Και τα λάθη στο τέλος προήλθαν από την επιπολαότητα αυτής της ελευθερίας που λέγαμε πιο πάνω.


ΟΛΟΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Μακεδονία και Παιονία

Συνεχίζουμε λοιπόν με τα ελαφριά θέματα που αρέσουν στο Boufo,παραθέτοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή του Stephen Miller στο επίσημο περιοδικό του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών:

  Ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ Στέφεν Μίλλερ, με μνημειώδη επιστολή του, προς το επίσημο Περιοδικό του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου «Archaeology Magazine», ξεσκεπάζει τους σφετεριστές της Ιστορικής Αλήθειας και με αδιαμφισβήτητα επιστημονικά επιχειρήματα, καταρρίπτει απόλυτα τους ισχυρισμούς των Σκοπίων, περί του δήθεν δικαιώματός τους να αποκαλούνται «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ»!


Μοιάζει με σκηνή από κινηματογραφική ταινία, αλλά είναι πραγματικός εφιάλτης:
το Κυβερνητικό Μέγαρο των Σφετεριστών της Μακεδονίας μας, ντυμένο με …«παρελθόν»


  Ειδικότερα, ο διάσημος Καθηγητής, με αφορμή προκλητικό άρθρο του Δημοσιογράφου Matthew Brunwasser για τα Σκόπια, υπό τον τίτλο «Letter From Macedonia: Owning Alexander», που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του καταξιωμένου αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», ανατρέπει με γραπτή επιστολή του το «θεμελιώδες ιδεολόγημα» των Σκοπίων, τεκμηριώνοντας πως η περιοχή εκείνη ήταν η Παιονία και πως δεν έχουν δικαίωμα άρα οι σημερινοί Σκοπιανοί κάτοικοί της, να αποκαλούν το κράτος τους «Μακεδονία», αλλά ούτε και τους εαυτούς τους «Μακεδόνες», όπως δεν μπορούν να το κάνουν λόγου χάρη και «οι Αιγύπτιοι»!

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

ΠΑΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ …«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»!

  Συγκεκριμένα, γράφει κατά λέξη ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής προς τον Εκδότη του Archaeology:
  «Ανοίγοντας σήμερα το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του περιοδικού Archaeology, ανέτρεξα με ενδιαφέρον στο «Γράμμα από τη Μακεδονία»
και διαπίστωσα ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα γράμμααπό την Παιονία – περιοχή βόρεια του όρους Βαρνούς και του όρους Όρβηλος. Η περιγραφή του Livy για τη δημιουργία της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας (45.29.7 και 12) κάνει σαφές ότι οι Παίονες ζούσαν βόρεια των εν λόγω βουνών, (τα οποία σήμερα αποτελούν γεωγραφικά τα φυσικά όρια της Ελλάδας) και νότια της Δαρδανίας, που σήμερα βρίσκεται το Κόσοβο. Κατά το Στράβωνα (7.τμ.4) είναι ακόμη περισσότερο σαφές να λεχθεί, ότι η Παιονία βρισκόταν βόρεια της Μακεδονίας και η μόνη δίοδος από την μία στην άλλη περιοχή ήταν (και παραμένει σήμερα) η διάβαση μέσω του στενού περάσματος του Αξιού ποταμού (ή Βαρδάρη). Με άλλα λόγια η περιοχή την οποία περιγράφει ο Matthew Brunwasser στο άρθρο του “Owning Alexander”, ήταν στην αρχαιότητα η Παιονία.

   Βεβαίως (συνεχίζει ο Καθηγητής), όπως μας λέει ο Θουκυδίδης (2.99), οι Μακεδόνες είχαν καταλάβει «μία στενή λωρίδα της Παιονίας, που εκτείνεται από το εσωτερικό μέχρι την Πέλλα και τη θάλασσα, κατά μήκος του Αξιού ποταμού. Θα ήταν ίσως κατανοητό εάν οι σημερινοί κάτοικοι της δημοκρατίας των Σκοπίων ονόμαζαν τους εαυτούς τους Παίονες και θεωρούσαν ότι τους ανήκει η περιοχή που περιγράφει ο Θουκυδίδης. Αλλά γιατί, αντίθετα, προσπαθούν οι σημερινοί κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας να ονομάζονται Μακεδόνες και η περιοχή τους Μακεδονία;

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ!

O κ. Brunwasser, (Σ.55) αναφέρεται στους Ελληνικούς ισχυρισμούς, ότι η στάση αυτή αποτελεί «ένδειξη διεκδικήσεων Ελληνικών εδαφών» και επισημαίνει ότι «η βόρεια περιοχή της Ελλάδας, ονομάζεται επίσης Μακεδονία». Αφήνοντας κατά μέρος ότι αυτή η βόρεια περιοχή της Ελλάδας ονομάζεται συνεχώς Μακεδονία για περισσότερα από 2500 χρόνια, (βλέπε μεταξύ άλλων και Ηρόδοτος 5.17 – 7.128 και αλλού) η πλέον σύγχρονη Ιστορία καταδεικνύει ότι οι Ελληνικές ανησυχίες είναι νόμιμες. 


Ενδεικτικά σημειώνεται ότι Χάρτης που εκτύπωσαν τα Σκόπια το 1992 (Εικόνα 1) δείχνει καθαρά την διεκδίκηση, ότι η Μακεδονία εκτείνεται από εκεί, μέχρι το όρος Όλυμπος, προς νότον, συγχωνεύοντας έτσι τις περιοχές της αρχαίας Παιονίας και Μακεδονίας σε μία ενότητα. 

Η ίδια διεκδίκηση είναι διακριτή και σε χαρτονόμισμα τράπεζας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, που δείχνει ως ένα από τα Μνημεία της τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην Ελλάδα (Εικόνα 2). Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα ημερολογίων, χριστουγεννιάτικων καρτών, αυτοκόλλητων για αυτοκίνητα κτλ, με τις ίδιες διεκδικήσεις.

ΣΕ ΠΟΙΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΠΗΓΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ;

Ο κ. Brunwasser έχει επί πλέον αναδείξει συμφωνώντας, (International Herald Tribune 10-1-2008), εργασία του «Μακεδονικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών 16:9» που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (16:9), κατά την οποία ένας Μακεδόνας παρουσιάστηκε στον Απόστολο Παύλο, παρακαλώντας τον «Έλα στη Μακεδονία να μας βοηθήσεις». Σε ποίες περιοχές της Μακεδονίας πήγε ο Απόστολος Παύλος; Πήγε στη Νεάπολη (Καβάλα), στους Φιλίππους, στην Αμφίπολη, στη Απολλωνία, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια (Πράξεις 16:11-17:10). Όλες αυτές οι περιοχές αποτελούν την ιστορική Μακεδονία και καμία δεν βρίσκεται στην Παιονία. Τι είδους απαίτηση εγείρεται από ένα Ινστιτούτο των Σκοπίων, που αναφέρεται σε περιγραφή της αρχαίας Μακεδονίας και στη σημερινή περιοχή της σημερινής βόρειας Ελλάδας

“Η ΜΕΓΑΛΗ …ΦΛΩΡΙΔΑ”

   Δεν ξέρω τι θα συμπεραίναμε, εάν ένα μεγάλο νησί κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές των ΗΠΑ άρχιζε να αυτοαποκαλείται Φλώριδα και εμφάνιζε σε χαρτονομίσματά του εικόνες της από το Disney World, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσε χάρτες που θα παρουσίαζαν τη “Μεγάλη Φλώριδα”!

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΤΕΤΤΙΝΙΟΥΣ,1944

Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinious, όταν στις 26 Δεκεμβρίου 1944 έγραφε [Πηγή: U.S. State Department, Foreign Relations vol viii, Washington, D.C., Circular Airgram (868.014/26Dec.1944)]:

  “Το Υπουργείο (Εξωτερικών) σημείωσε με σημαντικό ενδιαφέρον αυξανόμενες προπαγανδιστικές διαδόσεις και ημιεπίσημες δηλώσεις υπέρ μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά επίσης και από Γιουγκοσλαβικές πηγές παρτιζάνων και άλλων, με την πρόθεση να συμπεριληφθούν και ελληνικές περιοχές στο υπό διαμόρφωση κράτος. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τις συζητήσεις περί μακεδονικού «κράτους», Μακεδονικής «πατρίδας» ή Μακεδονικής «εθνικής συνειδήσεως» αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και διαβλέπει με τη σημερινή της επανεμφάνιση σε μια πιθανή συγκάλυψη επιθετικών προθέσεων κατά της Ελλάδας.”


ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ!

Ο κάτοικος Βουλγαρίας κ. Brunwasser αναφέρει στη συνεχεία (συνεχίζει πάντα στην Επιστολή του ο Καθηγητής), με έκδηλη καταφρόνηση, ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται πως ο “Αλέξανδρος Γ΄, ο Μέγας Αλέξανδρος είναι .....Έλληνας”. Αυτή η στάση με περιπλέκει. Τι “διεκδίκηση” υπάρχει; 

  Ο προ-προ-πάππος του Αλεξάνδρου, ο Αλέξανδρος Α΄ είχε πιστοποιηθεί ως Έλληνας στην Ολυμπία και σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα της ιστορίας: “Συμβαίνει να γνωρίζω ότι [οι πρόγονοι του Αλεξάνδρου] είναι Έλληνες” (Ηρόδοτος 5.22) 
Γραμμένα με ελληνικά γράμματα, 2.300 χρόνια πριν, πιστοποιούν αδιαμφισβήτητα την ελληνικότητα των Μακεδόνων και της Μακεδονίας, που με τον Αλέξανδρο τον Α΄ έσωσε στις Πλαταιές την Ελλάδα, με τον Φίλιππο ετοίμασε το όραμα και το στράτευμα και με τον Αλέξανδρο Γ΄ τον Μέγα, πέτυχε την κατάλυση της απέραντης και πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας, στο όνομα όλων των Ελλήνων

  Ο πατέρας του Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος, είχε νικήσει σε διάφορα ιππευτικά αθλήματα στην Ολυμπία και τους Δελφούς (Πλούταρχος, Αλέξανδρος 4.9; Ηθικά 105A), που αποτελούν τα πλέον Ελληνικά από όλα τα Ιερά της αρχαίας Ελλάδας, στα οποία δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή μη Ελλήνων σε αγώνες. Εάν ο Φίλιππος ήταν Έλληνας, δεν ήταν επίσης και ο γιός του Αλέξανδρος Έλληνας; 

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Ο Ευριπίδης, ο οποίος πέθανε και ετάφη στη Μακεδονία (Θουκυδίδης apud Pal. Anth. 7.45; Παυσανίας 1.2.2; Διόδωρος ο Σικελός 13.103), έγραψε το έργο Αρχέλαος, προς τιμή τού προγόνου του Αλεξάνδρου, στη Σλαβική γλώσσα; 
  Όταν έγραψε τις Βάκχες, ευρισκόμενος στην Αυλή του Αρχέλαου, δεν το έγραψε στα Ελληνικά, όπως έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας; 
  Μήπως πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Ευριπίδης ήταν «Μακεδόνας», που έγραφε στα Σλαβικά (σε μια εποχή που αυτή η γλώσσα δεν υπήρχε) και μετά τα έργα του μεταφράστηκαν στα Ελληνικά;


ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ;

  Ποια ήταν η γλώσσα στην οποία ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Αλέξανδρο; 
  Ποια γλώσσα μετέφερε ο Αλέξανδρος στις εκστρατείες του στην Ανατολή; 
  Γιατί έχουμε σήμερα αρχαίες επιγραφές στην Ελληνική, σε πόλεις που ίδρυσε ο Αλέξανδρος, φθάνοντας μέχρι το Αφγανιστάν, και όχι στη Σλαβική; 
  Γιατί η Ελληνική επικράτησε παντού στην Αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου, εάν αυτός ήταν πραγματικά όχι Έλληνας αλλά “Μακεδόνας”; (σ.σ. εν. εθνικά “Μακεδόνας”)
  Γιατί η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στην Ελληνική και όχι στη Σλαβική;

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΛΑΒΙΚΑ

Στη σελίδα 57 της αποκαλούμενης «Επιστολής από τη Μακεδονία», υπάρχει φωτογραφία
 του συγγραφέα, που στέκεται μπροστά από “μπρούτζινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη Πριλέπ”. Το άγαλμα είναι έκδηλα σύγχρονης κατασκευής, αλλά το ερώτημα είναι εάν Αλέξανδρος θα μπορούσε να διαβάσει την επιγραφή που φέρει στη Σλαβική γλώσσα, κάτω από τα πόδια του. Με την δεδομένη ιστορικά μεταγενέστερη ανάπτυξη της Σλαβικής σε σχέση με την Ελληνική γλώσσα, η απάντηση είναι προφανής...

"ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ" ΤΟΥ MATTHEW BRUNWASSER

Παρά το ότι είναι καλοδεχούμενη η αναφορά του κ. Brunwasser σε αρχαιολογικά θέματα της Παιονίας, η εκ μέρους του υιοθέτηση και η προβολή συγχρόνων πολιτικών επιδιώξεων των κατοίκων της ως προς την χρήση της ονομασίας Μακεδονία, δεν είναι μόνο μη καλοδεχούμενη, αλλά αποτελεί παροχή κακών υπηρεσιών προς τους αναγνώστες του περιοδικού Archaeology, οι οποίοι φαντάζομαι ότι ενδιαφέρονται για ιστορικές αλήθειες. Αλλά τότε, η απόφαση εκ μέρους του περιοδικού Archaeology – ενός εντύπου του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ - για την διάδοση αυτής της ιστορικής ανοησίας, αποτελεί εγχείρημα σε βάρος της αξιοπιστίας του.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝO ΜΙΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

  Ας λεχθεί ακόμη μία φορά: Η περιοχή της αρχαίας Παιονίας, ήταν μέρος της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, όπως ήταν επίσης η Έφεσος, η Τύρος, η Παλαιστίνη, η Μέμφις, η Βαβυλώνα, τα Τάξιλαe και δωδεκάδες ακόμη. Όλες αυτές είχαν γίνει «Μακεδονικές» για μία περίοδο, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν ποτέ η «Μακεδονία».

  Ας μου επιτραπεί να περατώσω αυτή τη επεξήγηση κάνοντας μία πρόταση, για την επίλυση του ερωτήματος της σύγχρονης χρήσεως της ονομασίας «Μακεδονία». Η Ελλάδα πρέπει να προσαρτήσει την Παιονία, όπως έκανε ο Φίλιππος Β΄ το 359 π.Χ. Αυτό θα φαινόταν αποδεκτό από τους σύγχρονους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, δεδομένου ότι ισχυρίζονται πως είναι Ελληνική, ενστερνιζόμενοι το όνομα της Μακεδονίας και του πλέον διάσημου τέκνου της. Τότε οι σύγχρονοι κάτοικοι αυτής της νέας Ελληνικής περιοχής, θα μπορούσαν να ασχοληθούν να μάθουν, να μιλούν και να γράφουν Ελληνικά, ας ελπίσουμε τόσο καλά, όσο τα ήξερε και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ειλικρινώς,

Stephen G. Miller, Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Berkley, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Υ.Γ. Για μία πληρέστερη εξέταση αρχαίων αποδείξεων περί της Παιoνίας, βλέπε I. L. Merker, “The Ancient Kingdom of Paionia,” Balkan Studies 6 (1965) 35-54

Κοινοποίηση:
C. Brian Rose, President, Archaeological Institute of America
Hillary Rodham Clinton, Secretary of State of the United States of America
Dora Bakoyiannis, Minister of Foreign Affairs of Greece
Antonis Samaras, Minister of Culture of Greece
Olli Rehn, European Commissioner for Enlargement
Erik Meijer, Member, European Parliament 

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Μένουμε(;;;) Ελλάδα...

Το παραδέχομαι, πέρασε πολύ καιρός από την τελευταία φορά που έγραψα και ζητώ ταπεινά συγγνώμη γι' αυτό. Έδωσα χώρο και χρόνο σε δύο συνεργάτες του blog, τον Σαρδέλα και τον Zastro(Χρήστος από Ιταλία). Ο πρώτος βρίσκεται σε σιωπηρή τιμωρία για τα τελευταία του άρθρα και ειδικά το τελευταίο. Πρέπει να συνηδειτοποιήσει επίτελους σε ποιο blog γράφει και τα λέω όλα αυτά δημόσια γιατί εδώ, σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπτώσεις, θέλουμε τα εν οίκω εν δήμω. Τώρα θα μου πείτε δε γνώριζες ότι θα έγραφε τέτοια άρθρα όταν του πρότεινες συνεργασία; Φυσικά, θα σας απαντήσω αλλά κάτι το ότι ήταν ελεύθερος και δε χρειαζόταν να σπάσω κανένα συμβόλαιο, κάτι το ότι ήθελα και μία γνώμη βορειοελλαδίτικη με οδήγησαν στην απόφαση να του κάνω την τιμή να συμμετέχει στο boufos7.blogspot.com. Επαναλαμβάνω Σαρδέλα, boufos7. Επτά. ΕΠΤΑ. Δεν είναι τυχαίος αυτός ο αριθμός μετά τη λέξη boufos ρε τενεκέ. Πρόσεχε τι γράφεις...
Από την άλλη ο Χρήστος προσθέτει ποιότητα στην ομάδα. Η μονοτονία των γελοίων posts(των δικόνε μου δηλαδή) και των οπαδικών και κάφρικων(βλ. Σαρδέλα), θα σπάει που και που με άρθρα σοβαρά και ίσως μερικές φορές και καταγγελτικά. Εξαπλωνόμαστε και αποκτούμε πολλές θεματικές ενότητες. Σημειώνω για τον Χρήστο ότι μπορεί εύκολα κι αυτός με την πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ που έχει να γράψει και λίγο πιο ελαφριά πράγματα και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει και αυτό.

Πάμε τώρα όμως στον πραγματικό λόγο για τον οποίο γράφεται τούτο εδώ το post. Μπορεί να έλειψα καιρό αλλά επανέρχομαι με θεματάκι exclusive, καυτό και πιασάρικο ταυτόχρονα. Προσπαθούμε πολύ καιρό τώρα να βγάλουμε άκρη με το θέμα Βαλβέρδε. Θα μείνει; Δε θα μείνει; Αν μείνει, θα μείνει και ο Λέτο; Αν φύγει, ο Λέτο θα κλωτσάει μπουκάλια μπροστά στο Δουρέκα με αποτέλεσμα ο Κούλης να τρομάζει; Αν μείνει, θα περάσουν όλες οι εισηγήσεις του για το σχεδιασμό της νέας χρονιάς; Ο Πατσατζόγλου θα βγει από την 11άδα; Άλλη ομάδα θα πάρει πρωτάθλημα; Στους ομίλους του Τσου Λου θα μπει ο Ολυμπιακός τη νέα χρονιά;
Βλέπετε πόσα ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί... Και να ΄ταν μόνο αυτά αγαπητοί μου αναγνώστες...
{Τώρα που είπα αναγνώστες και με αφορμή ένα προγραμμάτακι που έχω βάλει για να βλέπω από ποια χώρα είστε όοοοοολοι εσείς οι αναρίθμιτοι που μπαίνετε στο blog, να κάνω αυτό που κάνουν και στην τηλεόραση ή και το ραδιόφωνο ορισμένες φορές. Να στείλω ιδιαίτερους χαιρετισμούς λοιπόν σε Ιταλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κύπρο φυσικά, Τσεχία, Ταϊλάνδη(?), Τουρκία, Ινδονησία(??), Ινδία(Slumdog Millionaire), Καναδά, Ισπανία, Ολλανδία και φυσικά σε όλους εσάς από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας που εμπιστεύεστε εμάς για να ικανοποιήσετε τις ψυχολογικές σας ανωμαλίες...}
Κλείνω αυτή τη μικρή παρένθεση κι επανέρχομαι στο θέμα με τα ερωτηματικά που έχει δημιουργήσει ο Ισπανός προπονητής του Ολυμπιακού. Έφτασε η ώρα όμως να δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά. Και ποιός πιο κατάλληλος ν' απαντήσει από τον ίδιο τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Το boufos7.blogspot.com εξασφάλισε για σας μόνο μία συνέντευξη που θα συζητηθεί, θα προκαλέσει και θα κάνει τον Λέτο να ζητήσει να του μεταφράσουν κάθε λέξη απ' αυτήν. Πριν ξεκινήσουμε να πω ότι αμέσως μετά από κάθε ερώτηση ακολουθεί φωτογραφία με τη γκριμάτσα του Βάσκου τεχνικού τη στιγμή ακριβώς που ακούει αυτό που ρωτάω...


Boufos: Σενιόρ Βαλβέρδε γειά σας. Ο κόσμος του Ολυμπιακού ρωτάει να μάθει αν μείνετε στον πάγκο της ομάδας και τη νέα χρονιά. Μάλιστα φωνάζει συνθήματα με το όνομα σας σε ρυθμό Seven Nation Army από Whtite Stripes...

Βαλβέρδε: Μπράβο... Και γω τι θέλετε να κάνω;

Boufos: Να μας λύσετε την απορία μας. Θα μείνετε;

Βαλβέρδε: Ωραία ερώτηση μου κάνετε και χαίρομαι γι' αυτό. Κοιτάξτε να δείτε έχω ξανααπαντήσει σε αυτήν την ερώτηση αλλά όχι με τον καταπληκτικό τρόπο με τον οποίον μου την θέσατε εσείς... Το θέμα είναι πολύ απλό. Μου είχε γίνει πρόταση από τον προέδρο για να παραμείνω 2 μήνες πριν. Έγω τότε ζήτησα λίγο χρόνο να το σκεφτώ. Και να σας εξηγήσω τι σκεφτόμουν τόσο καιρό. Όπως πιθανόν γνώριζετε η γυναίκα μου βρίσκεται στην Ισπανία και δεν ξέρω τι γίνεται εκεί τόσο καιρό που λείπω. Εδώ φαντάρος πας για κάποιους μήνες και το σπίτι της κοπέλας σου γίνεται κέντρο διερχομένων. Προσπαθώ να την πείσω να έρθει εδώ αλλά έχει πιάσει φιλιές με τη γυναίκα του Σορεντίνο ο οποίος παίζει στο πρωτάθλημα της χώρας μου. Ε η κυρία Σορεντίνο της βάζει λόγια συνέχεια να μην πάει στην Ελλάδα γιατί λέει μόλις πάτε εκεί ο άντρας σου θα αρχίσει ν' ακούει μια αθλητική εκπομπή το βράδυ και δε θα δίνει σημασία σε σένα. Πρέπει να λέει αυτή που έχει για σήμα το τραγουδάκι που είπες πριν Boufos και στου οποίου το ρυθμό τραγουδάνε οι οπαδοί μας το όνομά μου. Όντως εξαιρετική εκπομπή... Αγαπημένος μου ακροατής είναι ένας Σταμάτης γιατί ήταν ο μόνος που στήριζε τον Όσκαρ τη μεταγραφή μου και πολύ τον συμπάθησα. Και φυσικά ο θόρυβος που ακούγεται όταν βγαίνει με νανουρίζει και πλέον δεν μπορώ να κοιμηθώ αν δεν τον ακούσω. Άλλη μία παράμετρος που μ' έκανε να σκέφτομαι αν θα δεχτώ την πρόταση του Ολυμπιακού ήταν η πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας στον κύριο Βγενόπουλο. Τόσες μέρες παρακολουθούσα Χατζηνικολάου, Ευαγγελάτο αλλά και Μητσικώστα που απ' ότι μου έχουν πει κάνει πολύ καλά και τους δύο και περίμενα να δω τι θα γίνει. Ο λόγος φυσικά είναι απλός. Άνθρωποι είμαστε, το καλοκαίρι μπορεί να μας τύχει καμιά Ανόρθωση και ν' αποκλειστούμε πάλι στα προκριματικά. Όπως καταλαβαίνετε ο πρόεδρος θα θυμώσει και γω πρέπει να βγάλω αεροπορικά εισιτήρια για την πατρίδα. Κι επειδή ταξιδεύω πάντα με Ολυμπιακή ήθελα να δω αν μετά την πώληση της εταιρείας μειωθούν οι τιμές για Ισπανία γιατί είμαι και λίγο σφιχτός με τα οικονομικά...
Όπως καταλαβαίνετε μετά από όλα αυτά θα μείνω μόνο αν θέλω εγώ, θέλει ο πρόεδρος, η Θύρα7, ο Σάββας Θεοδωρίδης, ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο Γιώργος Λούβαρης και ο Νίκος Αλέφαντος. Δύσκολο να έχουν την ίδια άποψη τόσα πολλά άτομα, άρα δύσκολο και να μείνω. Όμως από την άλλη η πρόταση έγινε. Βέβαια έγινε πριν τον αποκλεισμό από τη Σεντ Ετιέν. Αν ισχύει μέχρι τώρα, θα τη μελετήσω λίγους μήνες ακόμη και θα αποφασίσω. Αν μου γίνει κάποια άλλη θα μείνω μέχρι να τη μελετήσω και αυτήν άρα του χρόνου θα είμαι σίγουρα στον πάγκο του ΟΣΦΠ και θα εργάζομαι χωρίς συμβόλαιο γιατί για να βάλω εγώ υπογραφή σε συμβόλαιο θέλω το χρόνο μου. Μου το είχε πει και ο παππούς Ερνέστο άλλωστε... "Την υπογραφή σου και κάτι άλλο να προσέχεις παιδί μου πού τη βάζεις".. Έτσι μου είχε πει. Όπως καταλαβαίνετε και το σεξ με τη γυναίκα μου είναι δύσκολη περίπτωση. Αρχίζουμε τα προκαταρκτικά Δευτέρα, μπαίνουμε στο ψητό την Πέμπτη και τελειώνουμε Κυριακή. Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν...

Boufos: Πλάκα κάνετε κύριε Βαλβέρδε; Στην Ελλάδα είμαστε, αυτά και αν ενδιαφέρουν εδώ... Τέλος πάντων. Αν τελικά μείνετε, τι θα γίνει με το Λέτο;

Βαλβέρδε: Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με το Λέτο και αυτός δεν έχει κανένα πρόβλημα με μένα. Άλλωστε κάτι μπουκάλια και κάτι μπάλες κλότσησε, όχι εμένα... Πρέπει να βάλουμε όλοι τους εγωισμούς μας κάτω από τα λεφτά...εεεε... με συγχωρείτε... την ομάδα ήθελα να πω. Μπούφο μην το γράψεις αυτό με τα λεφτά ε...


Boufos: Σε περίπτωση πάντα που θα μείνετε, τι θα γίνει με το σχεδιασμό της νέας χρονιάς;

Βαλβέρδε: Τον ποιόν;(Γέλια, χαχανητά, πέσιμο από την καρέκλα)... Ό,τι έγινε και πέρσι... Θα ζητήσω εγώ 6-7 παίκτες και κυρίως στο κέντρο, αλλά θα ανανεωθεί το συμβόλαιο του Πάτσα και όλα καλά...

Boufos: Άρα και φέτος θα κάνει ότι θελήσει ο κύριος Κόκκαλης χωρίς να υπολογίσει τη γνώμη σας, αλλά αντιθέτως ακούγοντας τρίτους από το περιβάλλον του...

Βαλβέρδε: Εσύ το λες αυτό... Με τον κύριο Κόκκαλη έχουμε μια άριστη συνεργασία... Άλλωστε φάνηκε και στο θέμα Λέτο ότι τελικά με στηρίζει και περνάει το δικό μου...

Boufos: Μια τελευταία ερώτηση... Δε σας προβληματίζει το γεγονός ότι μετά τα Χριστούγεννα η ομάδα δείχνει λίγο σκασμένη ή τέλος πάντων χωρίς να έχει τις ανάσες που είχε στο πρώτο μισό της περιόδου; Τι προτίθεστε να κάνετε του χρόνου για μη συμβεί αυτό;

Βαλβέρδε: Να μπω να παίξω εγώ... Το δε πλασέ μου, μεγάλου παίκτου...



Ευχαριστούμε πολύ τη γλυκήτατη μεταφράστρια της ΠΑΕ Ολυμπιακός(Μαρίνα αν δεν κάνω λάθος, το όνομά της) που κάθισε σπίτι της και αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια τελείως ελεύθερη μετάφραση μόνοι μας...